17 april 2021 In de media

Totale exodus: Vitesse-helden van 2017 allemaal vertrokken uit de Eredivisie

Twee treffers van Ricky van Wolfswinkel waren voldoende om Vitesse in de bekerfinale van 2017 langs AZ te leiden. Onder de historische bekerwinst stond de handtekening van de spits en die van de jonge Chelsea-huurling Lewis Baker. Op zoek naar de Arnhemse helden van toen.

Het is nog maar vier jaar geleden dat Vitesse voor het eerst in de historie de nationale beker veroverde. Geen van de veertien spelers die in 2017 in actie kwamen in de eindstrijd is nog actief in Arnhem. Sterker nog, geen van de veertien is nog te bewonderen in de Eredivisie. Alleen de trainer van toen, Henk Fraser, is Nederland trouw gebleven. De cupfighters van 2017 op een rij.

Eloy Room

Als doelman van Colombus Crew en het nationale elftal van Curaçao geniet Eloy Room (32) tegenwoordig ook buiten Arnhem en omstreken bekendheid. De bekerwinst van Vitesse was zijn eerste prijs, de sluitpost vulde zijn palmares daarna verder aan. Na de bekertriomf vertrok hij naar PSV, waar hij deel uitmaakte van de kampioensselectie van 2018. In 2019 besloot hij transfervrij zijn Amerikaanse droom waar te maken. De winst van de MLS Cup was mede op het conto van de doelman te schrijven, net zoals hij een voorname rol speelde bij de verovering van de King’s Cup en de Caribbean Cup met Curaçao.

Kelvin Leerdam

Ook de rechtervleugelverdediger maakte de stap naar de Verenigde Staten. De voormalige Feyenoorder koesterde die wens al lang en na de bekerwinst was het tijd om te gaan. De inmiddels dertigjarige Leerdam koos voor Seattle Saunders in de MLS. Drie finales om de landstitel (twee verloren en één gewonnen) leverde het hem op. Vorige maand vervolgde hij zijn Amerikaanse avontuur door over te stappen naar Inter Miami, de club van David Beckham en trainer Phil Neville. Leerdam maakt intussen ook deel uit van de Surinaamse nationale ploeg.

Guram Kashia

De toenmalige aanvoerder van Vitesse bleef nog even na het veroveren van de KNVB-beker. Maar ook Guram Kashia (nu 33) vond zijn avontuur in The States. Vitesse verdiende in de zomer van 2018 enkele tonnen aan het boegbeeld uit Georgië, toen hij overstapte naar San José Earthquakes. Kashia werd daar ploeggenoot van een andere speler met een Vitesse-verleden: Valeri Qazaishvili. In maart van dit jaar keerde Kashia terug naar zijn vaderland waar hij voor Lokomotiv Tbilisi tekende. De verdediger is nog altijd Georgisch international.

Matt Miazga

De inmiddels 25-jarige Amerikaanse centrale verdediger is via omwegen uiteindelijk beland bij Anderlecht. Miazga is nog altijd eigendom van Chelsea, dat hem van 2016 tot 2018 verhuurde aan Vitesse. Na zijn Eredivisie-avontuur stalden de West-Londenaren hem in de Ligue 1 bij FC Nantes en bij Reading in het Engelse Championship. In Brussel is hij sinds oktober 2020 actief, zijn contract bij Chelsea loopt tot medio 2022. Miazga won in het jaar van de bekerwinst met Vitesse met de Amerikaanse nationale ploeg de Gold Cup.

Arnold Kruiswijk

De enige finalist van vier jaar geleden die inmiddels is gestopt als prof. De voormalige centrale verdediger (36), die bij FC Groningen debuteerde als prof, is tegenwoordig jeugdtrainer bij die laatste club (assistent bij de Onder-16) en bij Be Quick 1887 (hoofdtrainer van de Onder-19). Een slepende rugblessure betekende dat Kruiswijk in 2019 noodgedwongen een punt achter zijn actieve loopbaan moest zetten. Na Groningen diende hij Anderlecht, Roda JC Kerkrade, SC Heerenveen en Vitesse. In 2007 werd hij Europees kampioen met Jong Oranje.

Marvelous Nakamba

In tegenstelling tot wat velen dachten was Marvelous Nakamba (27) geen Chelsea-huurling. Vitesse scoutte de Zimbabwaanse international bij het Franse AS Nancy. Na de gewonnen bekerfinale verkochten de Arnhemmers de middenvelder voor ongeveer vier miljoen euro aan Club Brugge. De Belgen verkochten Nakamba in 2019 voor het drievoudige aan Aston Villa. Hoewel het Engelse voetbal gemaakt lijkt voor de fysiek sterke Afrikaan komt hij bij Villa slechts sporadisch aan spelen toe.

Navarone Foor

In februari 2020 vertrok Navarone Foor (nu 29) dan toch bij Vitesse. Er was regelmatig interesse en hij wilde wel graag wat anders, maar de keuze voor Ittihad Kalba uit de Verenigde Arabische Emiraten was vooral ingegeven door financiële argumenten. Een creatieve middenvelder in de bloei van zijn leven koos voor de zandbak. Het avontuur in het Midden-Oosten duurde iets meer dan zeven maanden. Foor maakte opnieuw een opmerkelijk keuze door op te duiken bij Pafos FC op Cyprus. Ooit werd hem een grote toekomst voorspeld, maar slechts een rol in de kantlijn is voor hem weggelegd.

Lewis Baker

Dé man van het bekertoernooi. Vijf goals, waarvan twee in de halve finale tegen Sparta Rotterdam. Eigenlijk was dit de beker van Baker. De nu 25-jarige Engelsman maakte als jeugdig talent tussen 2015 en 2017 een goede indruk bij Vitesse. Baker is nog steeds Chelsea-eigendom, zijn contract loopt medio 2022 af. Voordat hij naar Vitesse kwam, stalden de Londenaren hem al bij Sheffield Wednesday en MK Dons. Nadat hij in 2017 was teruggekeerd, volgden huurperiodes bij Middlesbrough, Leeds United en Reading voordat hij naar Duitsland vertrok om voor Fortuna Düsseldorf te gaan spelen. Sinds dit seizoen is Baker speler van Trabzonspor.

Milot Rashica

Ook de Kosovaarse aanvaller Milot Rashica bleef na de bekerzege nog even bij Vitesse. Halverwege het daaropvolgende seizoen vertrok hij naar Werder Bremen. Bij de Bundesliga-club scoorde hij regelmatig, maar deze jaargang stagneert zijn productie. Medio 2022 loopt zijn contract af. Rashica (24) moet in staat worden geacht nog een stapje hogerop te kunnen.

Ricky van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel (inmiddels 32) was de man van de finale. De spits kreeg met zijn twee goals voorgoed een plekje in de Vitesse-historie. Het was een afscheidscadeau van de speler die in 2008 als prof debuteerde bij de club die hij negen jaar later aan de beker hielp. Van Wolfswinkel kwam slechts één seizoen terug en maakte twintig competitietreffers en drie bekergoals, voordat hij verkaste naar FC Basel. Hij speelt nog altijd voor de Zwitserse club. In 2020 verlengde hij zijn contract met twee jaar.

Nathan

Nathan Allan de Souza was een Chelsea-belofte en kende een prima seizoen in Arnhem. Een vervolg heeft de offensieve middenvelder het nooit kunnen geven. Hij speelde geen minuut voor Chelsea, de club die hem in 2015 in Brazilië ontdekte. Na Vitesse stalden de Londenaren hem bij Amiens, Belenenses en Atlético Mineiro. Bij die laatste club tekende hij in 2020 een vierjarig contract. Zijn belofte heeft de inmiddels 25-jarige Nathan nooit ingelost.

DE INVALLERS

Maikel van der Werff

Kwam ook in Amerika terecht. In de zomer van 2019 belandde de inmiddels 31-jarige verdediger transfervrij bij FC Cincinnati, waar hij tot het einde van dit kalenderjaar onder contract staat. Van der Werff geldt als tweevoudig bekerwinnaar: in 2014 stuntte hij met PEC Zwolle tegen Ajax.

Adnane Tighadouini

Was in het succesvolle bekerseizoen door Vitesse gehuurd van Málaga. De Spaanse club liet de nu 28-jarige aanvaller daarna ook nog op huurbasis uitkomen voor FC Twente en Esbjerg fB. In 2019 raakte Tighadouini clubloos, in 2020 speelde hij ruim een half jaar bij Al-Kharitiyath in Qatar. Sinds september 2020 is de eenmalige Marokkaanse international weer zonder club.

Kevin Diks

Was ook op huurbasis teruggekomen naar Arnhem. Het jeugdproduct van de club tekende in juli 2016 een vijfjarige verbintenis met Fiorentina. Na verhuurperiodes bij Feyenoord en Empoli is hij sinds 2019 actief voor de Deense club Esbjerg fB. Komende zomer is de nu 24-jarige Diks transfervrij en zal hij moeten bepalen waar zijn toekomst ligt.

DE TRAINER

Henk Fraser

Henk Fraser (inmiddels 54) beleefde zijn hoogtepunt als trainer met de bekerwinst van Vitesse. De zesvoudige Oranje-international behaalde de prijs in zijn eerste jaar met de Arnhemmers. In zijn tweede seizoen werd hij in april ontslagen. Op dat moment had hij zich al per 1 juli 2018 aan Sparta Rotterdam verbonden.

Bron: VI / Foto's: SV

Hoofdsponsor: