12 november 2012 In de media

Tradities doorbroken in de Gelderse derby

De jarenlange tradities van thuisoverwinningen in de Gelderse derby’s tussen Vitesse en NEC werd vorig seizoen doorbroken.
Na 33 jaar won NEC voor het eerst weer op eredivisieniveau in Arnhem door een doelpunt van Leroy George. Eerder dat seizoen doorbrak Giorgi Chanturia een negatieve serie van veertien jaar voor Vitesse in de Nijmeegse Goffert.

In de play-offs om Europees voetbal was het weer als vanouds. NEC versloeg thuis Vitesse met 3-2 en in Gelredome was Vitesse met 2-0 te sterk.

NEC had in 1979 voor het laatst een eredivisiewedstrijd gewonnen uit tegen Vitesse. Het werd 0-1 door een doelpunt van Jos Hendriks. In 2004 leek NEC dichtbij een zege, maar Nicky Hofs zorgde vlak voor tijd voor de 2-2. Ook in 2006 leek de traditie te worden doorbroken, maar toen scoorde Remco van der Schaaf in de extra tijd en werd het 1-1. De grootste nederlaag leed NEC in 1999, toen Vitesse met 5-1 uithaalde met onder meer drie doelpunten van Pierre van Hooijdonk.

In Nijmegen won Vitesse vanaf 1989 tot 1997 alle wedstrijden in De Goffert. Maar in 1999 kwam de ommekeer met een 3-1 overwinning voor NEC. Vervolgens won NEC tot 2009 tien keer thuis tegen Vitesse en eindigde de derby tweemaal in een gelijkspel. In de play-offs voor intertoto wisten de Arnhemmers in 2006 en 2007 wel te winnen in Nijmegen.

In de vier derby’s van vorig seizoen vielen in totaal vijf rode kaarten. Voor de competitie bij de 0-1 in Nijmegen werden doelpuntenmaker Giorgi Chanturia, zijn ploeggenoot Stanley Aborah en NEC-verdediger Kevin Conboy uit het veld gestuurd. Bij de wedstrijd in Arnhem om de play-offs moesten Bram Nuytinck en Navarone Foor van NEC voortijdig het veld verlaten.

Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: