6 oktober 2010 In de media

‘Trainen met jongens als Fàbregas en Van Persie is een verademing’

Op deze vrijdagmorgen reikt de zon tot aan de hemel. Toepasselijk, want sinds ongeveer een maand is the sky the limit bij Vitesse. De nieuwe Georgische eigenaar Merab Jordania heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt. Gesloten geldkranen zijn opengesprongen, waardoor trainer Theo Bos nog een aardig stel voetballers zag neerdalen op Papendal.
De nieuwe krachten kwamen voornamelijk vanuit Europa’s voetbalhoofdstad Londen, de stad die maar liefst drie Champions League-deelnemers telt, waaronder Chelsea en Arsenal. The Blues besloten om Slobodan Rajkovic, Metaj Delac en Nemanja Matic te laten rijpen in Arnhem, terwijl The Gunners Nacer Barazite zo goed als naar huis brachten. Geboren om de hoek in Huissen en door de nummer drie van Engeland op zestienjarige leeftijd weggekaapt bij aartsrivaal NEC. Maar Barazite kreeg van zijn vader als jochie van zes een seizoenkaart van Vitesse. “Ik ging vroeger naar alle thuiswedstrijden van Vitesse. De club had ook interesse in mij destijds, maar echt concreet werd het nooit”, vertelt Barazite, zittend in een soort van feesttent langs het trainingsveld, het geïmproviseerde pershonk.

Het was bij de club die hij vroeger als supporter bezocht wel even wennen voor de twintigjarige Nederlander met Marokkaanse roots. Van een Europese topclub naar een club die hetzelfde lijkt na te streven, maar pas net aan het opkrabbelen is. Zijn ogen glinsteren als hij vertelt over de overgang van NEC naar Arsenal in 2006. “Ik speelde met Nederland onder de zestien een wedstrijd tegen Turkije. Na afloop werd ik langs de lijn in het Engels aangesproken door een man. Hij bleek een scout van Arsenal te zijn en had een tolk bij zich, maar ik verstond hem wel. Ze hadden interesse in mij. Ik wist niet veel van het Engelse voetbal. Natuurlijk kende ik Arsenal wel, omdat onder andere Dennis Bergkamp er speelde.”

Barazite kon zijn oren niet geloven en belde na het gesprek meteen naar huis. “Mijn ouders waren razend enthousiast, maar we zijn niet meteen ingegaan op het aanbod van Arsenal. Mijn vader en zus hebben vervolgens alles geregeld. Als kind weet je eigenlijk niet wat voor consequenties zo´n stap heeft.” Samen met de huidige FC Utrecht-middenvelder Gianluca Nijholt speelde Barazite een testwedstrijd in Londen. “We kregen eerst een rondleiding op Shenley, het trainingscomplex. Ik was meteen onder de indruk. Het terrein was hermetisch afgesloten. Je moet eerst toestemming krijgen voordat ze je überhaupt binnen laten. Toen we de accommodatie betraden zag je meteen alle peperdure auto’s staan. Ik was echter het meest onder de indruk van de velden. Het leken wel tapijten.”

Waar Nijholt besloot om in Nederland te blijven, daar ging Barazite samen met vader Hussain (tevens zijn zaakwaarnemer) uiteindelijk in Londen wonen om voor Arsenal te gaan spelen. “Mijn vader heeft dankzij Arsenal zijn werk als timmerman kunnen hervatten, maar het was niet gemakkelijk voor hem. Hij was eenzaam, vooral omdat ik de meeste tijd op de club doorbracht. We woonden in de wijk Enfield. Ik vind Londen een saaie stad. Naar verloop van tijd begon ik ook heimwee te krijgen.”

De droom bleef echter hetzelfde: doorbreken in het eerste elftal. Barazite trainde en speelde met de A1 en het tweede elftal, waar ook spelers als Quincy Owusu Abeyie, Kieran Gibbs en Armand Traore toentertijd voor uitkwamen. In 2007 werd hij uitgeroepen tot Jeugdspeler van het Jaar in Engeland en tekende hij zijn eerste profcontract. In het seizoen 2008/09 werd Barazite door Arsenal verhuurd aan Derby County. “Ik had een goede voorbereiding doorgemaakt met het eerste team, maar de kans op speelminuten was minimaal. Derby County was op dat moment net gedegradeerd uit de Premier League. Maar spelen in de Championship was een geweldige en leerzame ervaring. Ook een niveau lager speel je in Engeland iedere week in grote en uitverkochte stadions. Het tempo is moordend. Ik kreeg van trainer Paul Jewell het volste vertrouwen en heb uiteindelijk 37 wedstrijden gespeeld.”

In juli 2009 keerde Barazite terug naar Arsenal. Een nieuwe verhuurperiode behoorde tot de mogelijkheden, maar tijdens de voorbereiding kreeg de aanvaller te maken met een schouderblessure, waarmee hij vier maanden aan de kant stond. “Daarna speelde ik mijn wedstrijden voornamelijk weer in het tweede elftal. Het niveau van de beloftencompetitie is lastig te beoordelen. De wedstrijden tegen de reserves van Chelsea en Manchester United zijn van een hoog niveau, maar tegen een ploeg als Charlton Athletic wordt het weer te makkelijk.” Tijdens de voorbereiding van dit seizoen mocht Barazite zich opnieuw melden bij Arsène Wenger. “Trainen met jongens als Cesc Fàbregas en Robin van Persie is een verademing. Ik heb ontzettend veel van Robin kunnen leren, we hebben nog regelmatig contact via telefoon of sms. Toen ik bij Vitesse kwam was het dan ook wel even wennen. Het begin het nu allemaal pas weer normaal te worden.”

Barazites contract bij Arsenal loopt na dit seizoen af en de kans dat zijn verbintenis niet verlengd wordt in Londen is aanwezig. Spijt heeft hij echter nooit gehad van zijn overstap. Leren van Thierry Henry, luisteren naar Wenger, discussiëren met Van Persie, spelen met Fàbregas en shirtje ruilen met Cristiano Ronaldo: Barazite heeft het allemaal meegemaakt. “Nee, voor spijt heb ik veel te mooie dingen meegemaakt. Ik heb een aantal League Cup-wedstrijden gespeeld in het eerste elftal. Dat was al fantastisch. Je neemt toch vier jaar aan bagage mee. Ik zou het niet erg vinden om terug te keren naar Nederland. Misschien is het ook wel een logische stap. We hebben een huis gekocht in Huissen en mijn vader werkt weer in Nederland. Ik ben ook geen carrièreplanner meer. Vroeger deed ik dat wel, maar dat heeft geen effect in de wereld van de voetballerij. Iedere club mag met mijn vader praten.”

Barazite weet echter dat de scouts van Arsenal zijn verrichtingen nauwlettend in de gaten houden. “Bij de wedstrijden van Derby County zaten er altijd scouts op de tribune om mij te bekijken en dat zal nu niet anders zijn. Ik heb ook nog contact met Liam Brady, hij is Hoofd Opleidingen bij Arsenal.” En Vitesse? “We hebben tijd nodig. Een plaats in het linkerrijtje moet haalbaar zijn. Daarnaast hebben we gunstig geloot in het bekertoernooi”, klinkt het bescheiden. Het duurt namelijk nog wel even voordat de hemel bestormd zal worden vanuit Arnhem. Dat weet ook Barazite.

Voetbalzone

Hoofdsponsor: