24 februari 2012 In de media

Trainer John van den Brom grijpt hard in bij falend Vitesse

Trainer John van den Brom grijpt in bij Vitesse. De coach kondigde gisteren aan dat hij zijn elftal gaat wijzigen voor de uitwedstrijd van vanavond tegen RKC Waalwijk en deze week moesten de spelers van Jong Vites­se al boeten voor een wanpresta­tie.
„Ik ga wat wissels toepassen”, zo blikte de trainer gisteren na de af­sluitende training vooruit op het duel in Waalwijk. „ Daar heb ik na de laatste wedstrijden wel reden toe. Ik ga nog niet zeggen wat er anders zal zijn, want de jongens weten het zelf nog niet.”

Afgelopen maandag blameerde Jong Vitesse-AGOVV zich in de halve finale van het bekertoernooi, door geheel onnodig een 2-0 voor­sprong weg te geven bij Jong FC Utrecht (7-4). Dat kostte de Arn­hemse ploeg een finaleplaats. In het elftal van trainer Gerry Hams­tra zat een handvol spelers uit de hoofdmacht.

„Ik heb de spelers een dag later op hun vrije dag terug laten komen voor een extra training en een na­bespreking”, aldus Van den Brom. „ Soms geef je een extra dag vrij. En soms pak je een vrije dag af.”

Dat Van den Brom maatregelen neemt, is niet verwonderlijk. Vites­se heeft in 2012 slechts een van de zes ( beker)wedstrijden gewonnen, de andere duels gingen allemaal verloren. Daardoor is het Europese perspectief behoorlijk verslech­terd. Vitesse staat zevende met 32 punten, voor FC Groningen ( 32), Roda JC (31), Heracles (30), FC Utrecht (25) en RKC (25).

„Het is op dit moment een realis­tisch doel dat we een plek in de play-offs moeten veilig stellen”, wijst Van den Brom op het toetje voor de nummers vijf tot en met acht. „We krijgen nu een program­ma waar we punten kunnen halen en moeten halen.”

Vitesse ontmoet na RKC (van­avond) De Graafschap (thuis), FC Groningen (uit), Heracles (thuis) en Roda JC (uit). Van den Brom: „We hebben nu van Feyenoord en FC Twente verloren. Je weet dat de serie die er nu aan komt heel be­langrijk wordt voor ons, want daar­in wordt bepaald waarvoor we gaan spelen. RKC doet het als pro­movendus verrassend goed. Maar als we iets willen, dan zullen we van ze moeten winnen.”

Dat zal Vitesse andermaal zonder Jonathan Reis gaan proberen. De Braziliaanse spits zit vanavond niet eens in de selectie. Wilfried Bony staat in de basis, Mike Haven­aar en Mart Lieder zitten op de bank. „ Je moet het verdienen om op de bank te zitten”, aldus Van den Brom. „Dat heeft Mart meer gedaan dan Jonathan, die het niet heeft laten zien bij de beloften. Al geldt dat voor de hele groep die maandag speelde bij Jong Vitesse.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: