3 mei 2010 In de media

Trainer Bos mist power en kopkracht en wil versterking

Vitesse heeft op de slotdag van de competitie gelijkgespeeld bij FC Utrecht (2-2) en is met 32 punten op de vijftiende plaats in de eredivisie geëindigd.

Vitesse wil spelers kwijt

*Spelers Vitesse krijgen deze week te horen wie er weg moet.
*Trainer Bos steekt na mislukt jaar hand in eigen boezem: ‘ Vertrek Sansoni onderschat’.
*Power, kopkracht en ervaring nodig in selectie.

Trainer Theo Bos van Vitesse erkende gisteren in Utrecht dat die prestatie onder de maat is. „Ik moet de hand ook in eigen boezem steken. Misschien hebben we het vertrek van Sansoni ook onderschat. Hij was onder mij een belangrijke schakel vorig seizoen", zei de trainer, die van mening is dat Vitesse weinig geluk heeft gehad. „We hebben één keer onverdiend gewonnen, bij Roda JC en tien keer onnodig punten laten liggen.

Dat verklaart de plaats op de ranglijst. Daarnaast zijn we een paar keer echt door het ijs gezakt", aldus Bos, die de defensieve onmacht als achilleshiel noemt. „Utrecht maakt dit seizoen één doelpunt meer dan wij, maar heeft twintig punten meer. Wij geven veel te veel goals weg."

Bos heeft zijn wensenlijstje voor komend seizoen al klaar. „We hebben power, kopkracht en ervaring nodig. Of dat gaat lukken, is maar de vraag. Er kan niet veel. Misschien alleen als er eerst spelers weggaan", aldus de trainer, die daar deze week op gaat aansturen.
„Een aantal spelers mag weg. Dat gaan we ze deze week vertellen", zei Bos. Hij wil niet vooruit lopen op namen. „We gaan eerst met die spelers zelf om de tafel."

Eerder gaf de club al aan dat spelers met een in 2011 aflopend contract een andere club moeten zoeken. Vitesse gaat werken met een salarisplafond en kan lopende contracten niet verlengen. Piet Velthuizen wordt tot die categorie gerekend, hoewel de doelman zelf nog om de tafel wil om over verlenging te praten. Ook Paul Verhaegh kan niet langer worden vastgelegd en dient verkocht te worden. Santi Kolk heeft zelf aangegeven dat hij beter verkocht kan worden.

Op het wensenlijstje van Bos staan vooral spelers die in de as van het elftal voor vastigheid moeten zorgen. Een centrale verdediger ( Patrick Zwaanswijk van NAC is een kandidaat) en een controlerende middenvelder staan hoog op het lijstje, maar ook een scorende spits (Frank Demouge van Willem II wordt genoemd).

Daarnaast wil Bos een vervanger voor assistent-trainer Jan Jongbloed, die na dit seizoen stopt bij de technische staf van Vitesse. „ Ik heb al een kandidaat, maar ook in dit geval weet ik niet of het haalbaar is", zei de trainer, die komend seizoen ook zijn beoogde frisse aanpak (individuele trainingen) nieuw leven moet inblazen. „Na het vertrek van Jan van Deinsen ( hernia,red.) en door de dubbelfunctie van Hans van Arum (ook trainer Jong Vitesse, red.) is daar niks van terecht gekomen. Dat moet echt anders."

De Gelderlander

Hoofdsponsor: