25 september 2019 In de media

FIFA wil vergoedingen zaakwaarnemers en aantal huurlingen aan banden leggen

Het zogeheten stakeholders committee van de FIFA is woensdag met een aantal aanbevelingen gekomen die als doel hebben om de ‘integriteit van het transfersysteem te beschermen en misbruik te voorkomen’.
Maximaal 8 huurlingen van 22 of ouder

Zowel het aantal huurlingen als de commissie van zaakwaarnemers wordt aan banden gelegd. Het FIFA-panel wil voorkomen dat clubs 'spelers verzamelen' en stelt daarom een aantal beperkingen voor aangaande het verhuren van spelers van 22 jaar en ouder.

Vanaf het seizoen 2020/21 wordt dit gemaximeerd op acht inkomende en acht uitgaande huurlingen. Een jaargang daarna gaat de limiet naar zes. Let wel: het gaat om huurtransfers tussen clubs uit verschillende landen. Tevens mogen clubs, als het aan het panel ligt, niet meer dan drie spelers huren van of verhuren aan dezelfde club.

Maximaal tien procent van de transfervergoeding zaakwaarnemer

Verder ligt er een plan dat van invloed is op de fees van zaakwaarnemers. De commissie van agenten mag straks maximaal tien procent van de transfervergoeding van de verkopende club bedragen, plus maximaal drie procent van de inkomsten van de speler.

Infantino

Begin 2018 kondigde FIFA-preses Gianni Infantino in gesprek met VI al aan dat het tijd is voor een transferrevolutie. 'Ik verbaas me vooral over de wildgroei aan type beloningen. De hoogte van percentages lopen sterk uiteen, vaak worden ook vaste bedragen afgesproken en soms zijn er bonussen bij bepaalde prestaties van spelers. De gordijnen moeten open', meldde de Zwitser onder meer.

Op donderdag 24 oktober zal het FIFA Council, het belangrijkste orgaan van de wereldvoetbalbond, kijken naar de voorstellen.

VI / Foto’s FIFA

Hoofdsponsor: