30 maart 2020 In de media

Transferwaarde voetballers daalt 30 procent door coronacrisis

De transferwaarde van de voetballers in de vijf grootste competities van Europa neemt als gevolg van de coronacrisis met bijna 30 procent af.
Onderzoekers van CIES, een bedrijf dat gespecialiseerd is in voetbalvraagstukken, berekenden dat de gezamenlijke waarde van de selecties van de clubs uit de hoogste divisies in Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië is gedaald van 32,7 naar 23,4 miljard euro.

Procentueel gezien vindt volgens CIES de grootste waardevermindering plaats bij Olympique Marseille. De spelers van de Franse club van Kevin Strootman waren op 11 maart bij elkaar 256 miljoen euro waard. Als de competitie niet wordt afgemaakt en er ook geen contracten worden verlengd, zou de gezamenlijke transferwaarde aan het einde van het seizoen op 30 juni zijn teruggelopen tot 159 miljoen. Dat komt neer op een daling van bijna 38 procent.

Als het puur op miljoenen aankomt, daalt de waarde het meest bij Manchester City: van 1,361 miljard naar 949 miljoen euro. Liverpool beschikt volgens CIES over de meest waardevolle selectie ter wereld. De mannen van trainer Jürgen Klopp, onder wie Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, zijn nu gezamenlijk 1,4 miljard waard. Dat zou op 30 juni, als er door het coronavirus niet meer gevoetbald kan worden, net iets meer dan 1 miljard zijn.

Volgens de onderzoekers daalt de transferwaarde het hardst bij wat oudere spelers met kortlopende contracten die dit jaar minder wedstrijden spelen dan vorig seizoen. Ze geven als voorbeeld de Franse middenvelder Paul Pogba van Manchester United. De transferwaarde van de 27-jarige Pogba zou teruglopen van 65 naar 35 miljoen euro.

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: