17 januari 2015 In de media

Traore met Burkina Faso ten onder tegen Gabon

Gabon heeft in de strijd om de Afrika Cup uitstekende zaken gedaan: in Bata werd Burkina Faso zaterdagavond met 0-2 verslagen.
Hoewel het niet verdiend was, maakte Pierre-Emerick Aubameyang er in de eerste helft 0-1 van en na de pauze zorgde Malick Evouna voor de 0-2.

Nadat Congo eerder op de dag in de slotfase voorkwam dat gastland Equatoriaal-Guinea het toernooi met een overwinning begon (1-1), lag de koppositie in Groep A voor het grijpen voor Burkina Faso en Gabon. De openingsfase was in het Estadio de Bata voor Burkina Faso, waarbij Vitesse-speler Bertrand Traoré betrokken was bij vrijwel iedere aanval.

De negentienjarige aanvaller werd al snel in stelling gebracht door naamgenoot Alain Traoré, maar stuitte op Gabon-keeper Didier Ovono.

Tegen de verhouding in was het even later Aubameyang die het elftal van bondscoach Jorge Costa aan de leiding bracht. De eerste inzet van de Borussia Dortmund-aanvaller werd nog gekeerd, maar in tweede instantie schoot de sterspeler van Gabon knap raak: 0-1. Daarna moest zijn ploeg het vooral hebben van Ovono; de goalie van Jupiler Pro League-club Oostende had antwoord op een doelpoging van Jonathan Pitroipa en hield uitblinker Bertrand Traoré diverse malen van scoren af.

Burkina Faso had bovendien reden om zich te beklagen toen Jonathan Zongo tevergeefs om een penalty vroeg. Het lukte de ploeg van keuzeheer Paul Put zodoende niet om voor rust nog voor de gelijkmaker te zorgen.In de tweede helft kwam die er evenmin; Alain Traoré nam zonder succes enkele vrije trappen en de Traoré van Vitesse moest andermaal zijn meerdere erkennen in Ovono.

Aan de andere kant was Aubameyang na een vlijmscherpe counter bijna voor de tweede keer trefzeker, maar de 0-2 viel alsnog: Frédéric Bulot had vanaf de rechtervleugel een uitstekende voorzet in huis en de kopstoot van Evouna was krachtig en raak. Burkina Faso kwam vervolgens niet meer tot een aansluitingstreffer en dus gaat Gabon na de eerste speeldag in Afrika aan de leiding in Groep A.