3 april 2015 In de media

Traoré uitzondering bij Vitesse

Bertrand Traoré schiet na de winterstop met scherp bij Vitesse. De talentvolle spits uit Burkina Faso is opvallend genoeg de enige overgebleven uitzendkracht van Chelsea in de basis bij de zo sterk opererende Arnhemmers.
Mede dankzij de doelpunten van Traoré zag geen enkele club, behalve koploper PSV, na de winter kans beter te presteren dan Vitesse. Die resultaten behaalt het elftal van trainer Peter Bosz ook nog eens met een vaste, eigen kern spelers. Van de basiself is slechts Zakaria Labyad eigendom van Sporting Lissabon, terwijl aanvalsleider Traoré wordt gehuurd van grote broer Chelsea. Het staat in schril contrast met de enorme hoeveelheid passanten die de voorbije jaren met wisselend succes vanuit Londen de revue passeerden in Arnhem (zie graphic).

Toch valt de momenteel zo geoliede, geel-zwarte machine van Bosz na dit seizoen grotendeels uit elkaar. In Arnhem houdt men rekening met een leegloop. Jan-Arie van der Heijden vertrekt transfervrij en de verkoop van Davy Pröpper en Marko Vejinovic lijkt onafwendbaar. Doelman Eloy Room heeft een voorstel om zijn aflopende contract open te breken nog in beraad.

Bosz, die zijn verbintenis met één jaar heeft verlengd, bouwde dit seizoen gestaag aan een ingespeeld team. Complimenten krijgt Vitesse al sinds speelronde één, na de winterstop werden ook de punten vol overgave binnengeharkt. De Arnhemmers wonnen acht van de laatste negen wedstrijden. De cijfers in die serie spreken boekdelen: zestien doelpunten voor en slechts vier tegen.

Hoewel Vitesse nog altijd het predicaat ’Chelsea-bolwerk’ heeft, is die opwaartse lijn dus ingezet met één Londense huurling als vaste basiskracht. Juist de eigen opleiding moet weer dienen als belangrijkste voedingsbodem voor het eerste elftal. Kevin Diks is een treffend voorbeeld. De rechtsback (18) heeft nota bene Chelsea-huurling Wallace uit de basis gespeeld. Andere jongelingen als Sander van de Streek en Adnane Tighadouini braken eerder bijvoorbeeld niet door, maar maken nu furore bij respectievelijk SC Cambuur en NAC Breda.

„De jeugdopleiding is een belangrijke pijler voor ons. We halen geen spelers meer die de ontwikkeling van onze eigen talenten blokkeren”, zei technisch directeur Mohammed Allach, die zo min mogelijk opduikt in de media, onlangs. „Pas als er open plaatsen in onze selectie zijn, gaan we om de tafel met ons scoutingapparaat en Chelsea.”

Die gesprekken zijn voor de Arnhemmers komende zomer niet te vermijden. De formatie van Bosz, die de competitie morgen in eigen huis hervat tegen FC Groningen, gaat immers fors op de schop.

Naast Van der Heijden loopt ook verdediger Dan Mori gratis de deur uit. Reservedoelman Piet Velthuizen, wiens contract nog een jaar doorloopt, staat op de nominatie om verkocht te worden. De financiële middelen om de selectie van buitenaf te versterken zijn nihil, dus hoofd scouting Marc van Hintum zal samen met onder anderen Theo Janssen azen op buitenkansjes op de transfermarkt.

Uit Londen zal altijd de helpende hand komen. Maar zonder de huurlingen van Roman Abramovich lonkt op dit moment dus de beste eindrangschikking in jaren. Sinds de overname van voormalig clubeigenaar Merab Jordania in 2010 eindigden de Arnhemmers als vijftiende, zevende, vierde en achtste.

Op dit moment ligt zelfs de derde plaats in het verschiet. De concurrenten AZ en Feyenoord, die elkaar zondag treffen in Alkmaar, zijn gewaarschuwd.
 

Telegraaf.nl / Foto’s SV

Hoofdsponsor: