30 juli 2012 In de media

Troebel vooruitzicht voor Janssen in Amsterdam

En daar kwam Theo Janssen. Nog ruikend naar zweet en verse tabak hield hij zich kort na de oefenwedstrijd tegen Southampton ( 1- 0 zege Ajax) in een hal op de vlakte over de inte­resse van zijn oude club Vitesse.
„Ik wil ooit terugkeren bij Vites­se”, zei Janssen. „ Dat heb ik altijd gezegd.” Maar hij zei niet of hij de­ze zomer al zou terugkeren Jans­sen staat nog één seizoen onder contract bij Ajax.

De wens van Vitesse om Janssen terug te halen, gaat niet alleen om voetbal. De club uit Arnhem is on­der leiding van Merab Jordania uit­gegroeid tot een internationaal handelshuis en Janssen kan de cou­leur locale terugbrengen. Janssen is zo Arnhems als de Rijn. Bij de keuze van Janssen zelf zal geld niet de doorslag geven, zo kun je uit zijn woorden proeven. „ Als ik een broodvoetballer was geweest, had ik al in Dubai of Qatar gespeeld”, zei hij zaterdagmiddag.

Janssen zegt dat de speelkansen bij Ajax doorslaggevend zijn voor het vervolg van zijn loopbaan. „ Als ik aan voetballen toekom, ben ik te­vreden. Is dat niet zo, dan ga ik on­tevreden rondlopen. Ik las dat Frank de Boer komend weekeinde de Johan Cruijff Schaal wil spelen met het elftal dat zaterdag tegen Southampton speelde. Nou, daar zat ik bij.” Bij Vitesse verwacht Janssen, vanwege een mindere se­lectie, veel te kunnen spelen.

Een mokkende en cynische Jans­sen bij Ajax is alleen voor Feye­noorders en PSV’ers een opsteker. De Boer moet er niets van heb­ben. De vraag is dan ook of hij het zorgenkind van vorig seizoen ko­mend jaar veel zal gebruiken. Met het oog op het drukke speel­schema met de Champions Lea­gue wel, aldus De Boer. Maar hij plaatste ook een kanttekening. „Er is op zijn positie veel concur­rentie. En Theo heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zijn loopbaan bij Vitesse wil afslui­ten. Dan is de cirkel rond.”

Als bij Ajax iedereen fit is, lijken de speelkansen van Janssen niet zo groot. Anita is afgaande op de voorbereiding haast zeker van zijn plaats, net als de door De Boer zeer gewaardeerde Christian Erik­sen en aanvoerder Siem de Jong.

De interesse van Vitesse biedt De Boer de gelegenheid de mogelijke onvrede bij Janssen in de kiem te smoren. Daarbij spelen ook de in­schatting die De Boer heeft ge­maakt van de alternatieven (aan­winst Lasse Schöne en Thulani Se­rero) en de creativiteit van de scouts een rol, mocht Janssen ver­trekken. Als de sportieve plussen en minnen ten nadele van Janssen uitvallen, dan strijkt Ajax een be­scheiden transferbedrag op voor een speler op wie eigenlijk geen restwaarde meer zat.

Gelderlander / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: