27 januari 2023 In de media

Trots overheerst bij Vitesse na thriller in GelreDome: ‘Er heerste een geweldige voetbalsfeer’

Het publiek op de banken, vuur op het veld. Vitesse is een punt rijker na een heerlijk voetbalgevecht met FC Twente. De 2-2 levert de Arnhemse club energie op in de degradatiestrijd.

Voor Vitesse veranderde het steenkoude GelreDome gisteravond in een draaikolk van emoties. Tegenover ontgoocheling stond jubel, na euforie volgde deceptie. En later was er ook nog opluchting. Na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Op millimeterwerk.

Na een zinderende slag resteerde voor de Arnhemse club een punt. Op papier een bonuspunt. Want met FC Twente kwam een topper uit de eredivisie op bezoek. En de Tukkers kregen ook kansen. In de blessuretijd werd een treffer van Ricky van Wolfswinkel nog afgekeurd.

Maar Vitesse had een geweldige pot neergelegd. Een clash geleverd, waarin Twente was gedwongen tot pure strijd. Met voorop Matus Bero, de marathonman van de Gelderse equipe. De club uit Enschede werd geneutraliseerd. En de formatie uit Arnhem had ook zicht op de triomf. Zeker na rust, met een overdosis energie en sentiment.

“Dit is de rise of fallen fighters, naar het spandoek voor de derby tegen NEC”, sprak Bero. “We hebben niet altijd de kwaliteit dit seizoen. Maar dan telt vechtlust. Dat hebben we in alles laten zien. Het was een dogfight. En dat op een glijbaan. Dit is een teken dat we op de goede weg zijn.”

Vitesse bracht voor Twente passie. Strijdlust. Karakter. En doordrongen van de penibele positie in de eredivisie, die moeizame strijd tegen degradatie, leefde de aanhang hartstochtelijk mee. De achterban vuurde de troepen van coach Phillip Cocu aan. Supporters smeekten om strafschoppen. Dan zaten ze vol onbegrip, dan stonden ze vol verwachting op. Om vervolgens de zenuwinzinking nabij te zijn. Ze waren onderdeel van een knotsgekke wedstrijd.

“Die steun van het publiek is onontbeerlijk”, sprak Cocu. “Er heerste een geweldige voetbalsfeer. Ik heb genoten. Van het team en onze aanhang.”

In die kolkende ambiance toonde Van Wolfswinkel weer eens zijn klasse. IJskoud zette ‘Rickygoal’ Twente op voorsprong vanaf de stip, na een lichte aanraking van Vitessenaar Maximilian Wittek op Michel Vlap.

Die 1-0 was terecht. De Tukkers dicteerden voor rust. Maar ze gingen de pauze in met 1-1. Een technisch hoogstandje van Gabriel Vidovic, met een eigen goal van Robin Pröpper, vormde het omslagpunt in GelreDome. De gelijkmaker zorgde voor geloof bij Vitesse.

Dat leverde spanning en sensatie op. De 2-1 van Bero, in de omschakeling, bracht iedereen in het Arnhemse kamp in vervoering. Maar Vaclav Cerny had een fenomenaal antwoord. Een bal uit de draai in het kruis. Na die 2-2 waren er volop kansen. Twente wankelde, Vitesse beefde. En uiteindelijk bleef er een punt over. De VAR keurde de treffer van Van Wolfswinkel in de extra tijd af.

“Blijkbaar was het buitenspel”, reageerde de goalgetter. “De VAR beslist. Even was er ontlading, daarna volgde de anticlimax. Maar we hebben ook de zege niet verdiend. Daarvoor waren we niet goed genoeg.”

Dat dwong Vitesse af.

Vitesse-FC Twente 2-2 (1-1)

34. Van Wolfswinkel 0-1 (strafschop), 44. Pröpper 1-1 (e.d), 52.Bero 2-1, 59. Cerny 2-2.

Scheidsrechter: Nagtegaal

Gele kaarten: Oroz, Domgjoni (Vitesse)

Toeschouwers: 14.699

Vitesse: Reiziger 6; Arcus 6, Flamingo 6, Meulensteen 6,5, Wittek 6; Kozlowski 6,5 (57. Domgjoni 6), Tronstad – (18. Oroz 6); Manhoef 6 (89. Isimat-Mirin -), Bero 7,5, Vidovic 7 (89. Jonathans -); Bialek 6 (56. Sankoh 5,5).

Bron: De Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: