25 december 2012 In de media

Tussenbalans Eredivisie: onvoorspelbaar en vermakelijk

PSV, FC Twente, Ajax, Feyenoord of toch maar Vitesse? Welke club sluit het seizoen af als kampioen van de Eredivisie? Wie het weet mag het zeggen, halverwege het seizoen in een competitie zonder hiërarchie waar de wisselvalligheid bij iedere club maar blijft regeren.
PSV heeft vooralsnog de beste papieren. De duurste selectie van de Eredivisie koestert de virtuele titel van winterkampioen op basis van een veel beter doelsaldo dan de voornaamste concurrent FC Twente. Ajax en Feyenoord volgen op slechts 3 punten. Daarna komt Vitesse, met een achterstand van 5 punten.

Niet goed, maar wel spannend. Dat is misschien wel de beste omschrijving voor de huidige editie van de Eredivisie. Een blik op de resultaten van de deelnemers aan de Europese competities leert dat onze beste profclubs links en rechts door tot voor kort onbeduidende voetbalnaties worden ingehaald. Alleen Ajax is na de winterstop nog actief in de Europa League, ook omdat PSV en FC Twente voetballen in die competitie soms als een last ervaren.

De hoogste voetbalklasse van ons land baart nog wel talenten voor kapitale clubs uit betere buitenlandse competities. Wilfried Bony, Nacer Chadli, Dusan Tadic, Christian Eriksen en Filip Djuricic; hoe lang zullen zij nog in Nederland voetballen? Opvallend en wellicht veelzeggend is wel dat de beste voetballers van ons land een buitenlands paspoort hebben.

Ook Nederlandse talenten als Kevin Strootman, Adam Maher, Marco van Ginkel en Bruno Martins Indi wuiven de eredivisie waarschijnlijk alweer vaarwel voordat ze echt wekelijks uitblinken. Hoe goed zij zijn, leren we komende zomer vermoedelijk op het EK voor Jong Oranje in Israël.

Op Vitesse na letten de beste Nederlandse clubs steeds beter op de centjes. Niet meer uitgeven dan er binnen komt, is de lijfspreuk van de meeste penningmeesters in de Eredivisie. Feyenoord geeft misschien wel het beste voorbeeld hoe het de komende jaren moet. Noodgedwongen presteert de club met eigen talenten beduidend beter dan in een recent verleden met veel bombarie aangetrokken spelers.

De Rotterdamse club vond in Graziano Pellè een prachtige opvolger voor John Guidetti. De spits bezorgde Feyenoord al 14 competitietreffers. De Italiaan had nooit voor de Rotterdamse club gevoetbald als hij afgelopen zomer tijdens een avondje stappen in Spanje niet aan de praat was geraakt met een boezemvriend van de zoon van trainer Ronald Koeman. Het heeft waarschijnlijk zo moeten zijn, maar zoiets voorspel je bijna niet. Dat is misschien nog wel lastiger dan halverwege het seizoen de komende kampioen aanwijzen.

 

Algemeen Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: