17 juli 2018 In de media

Twee spelregelexperimenten in nieuwe voetbalseizoen

De KNVB gaat komend seizoen met twee nieuwe spelregels experimenteren in het Nederlandse voetbal. Strafschoppenseries zullen genomen worden volgens het ABBA-principe in alle bekerwedstrijden, de Johan Cruijff Schaal en alle play-offwedstrijden.
Voorheen werd een penaltyreeks afgewerkt via het ABAB-principe. Dat wil zeggen dat eerst een speler van club A een strafschop neemt, gevolgd door een speler van club B.

Bij het ABBA-principe begint club A en vervolgens neemt club B twee strafschoppen. De KNVB verwacht dat een serie op die manier eerlijker verloopt, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over beide ploegen.

De eerste wedstrijd waarin dat kan gebeuren, is de Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord op zaterdag 4 augustus.

Dit tot ontevredenheid van de Rotterdammers, zo laat technisch directeur Martin van Geel weten aan Voetbal International.

"Ik kan er met mijn hoofd niet bij", zegt Van Geel. "Ga experimenteren bij een vriendschappelijk toernooi. Die schaal is een serieuze prijs, hè."

Teamofficials

En aan teamofficials, zoals een trainer of verzorger, kunnen gele en rode kaarten worden getoond. Ook in de eredivisie.

De experimenten zijn aan de KNVB voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. De Nederlandse voetbalbond wil namelijk een aanjagende rol blijven spelen wat betreft innovatie in het voetbal.
 

NOS / KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: