11 maart 2011 In de media

Twee teams in tussenjaar clashen in Gelredome

Vaak is er sprake van een zogeheten ‘tussenjaar’ wanneer een nieuwe trainer aan het roer komt. Bij zowel Vitesse als sc Heerenveen is dat dit seizoen het geval.

Bij de Friezen leidt Ron Jans sinds deze jaargang de trainingen in Heerenveen, na een succesvolle periode bij FC Groningen. In Arnhem nam in oktober de onervaren Albert Ferrer het stokje over van de ontslagen Theo Bos. Deze zaterdag staan beide teams tegenover elkaar in het Gelredome.

Spelers komen en gaan

Bij de Gelderlanders is er veel veranderd sinds de komst van eigenaar Merab Jordania. Een karrevracht aan spelers meldde zich aan de poorten van trainingscomplex Papendal. Veel hiervan zijn inmiddels al weer vertrokken. Deze week vroeg de club voor vijf spelers alvast ontslag aan, hetgeen niet direct betekent dat ze de club zullen verlaten. Het betrof hier een procedure die de KNVB heeft ingevoerd, maar het kenmerkt de grilligheid van het beleid in Arnhem. Toch was er ook positief nieuws; het contract met doelman Eloy Room werd met vier jaar verlengd.

Degradatie- in plaats van titelstrijd

Vorige week won Vitesse in eigen huis met 2-0 van VVV-Venlo. Een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie, maar echt goed voetbal liet de ploeg weer niet zien. Het lijkt erop dat handhaving dit seizoen het belangrijkst is en volgend jaar pas een gooi naar de titel wordt gedaan. Het lijkt echter overbodig om te melden dat er dan nog heel wat moet gebeuren bij het FC Hollywood aan de Rijn.

Wennen aan Jans

In Heerenveen hoopte men voorafgaand aan het seizoen dat trainer Ron Jans de Friezen weer liet aansluiten bij de subtop. Na een teleurstellend seizoen moesten de Friezen weer meedoen om Europees voetbal. Hoewel de ploeg slechts één plaats van een play-off positie staat, bieden de resultaten weinig hoop op een Europese trip volgend jaar. Ook in Heerenveen lijkt men te moeten wennen aan de nieuwe werkwijze, waardoor de resultaten voorlopig niet aan de verachtingen voldoen.

Precaire prestatiecurve

Bij sc Heerenveen is wisselvalligheid troef. Twee weken terug blameerde de ploeg zich in Tilburg door met 4-3 van Willem II te verliezen. Een week later speelde de ploeg een zeer sterke wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion tegen Feyenoord, maar gingen de punten mee naar Rotterdam (0-1). Grootste probleem bij de Friezen is het afronden van kansen. Hopelijk voor de ploeg van Jans komt de productiviteit weer terug en kan het meedoen om een plaats in de play-offs om een Europees ticket.

Goal

Hoofdsponsor: