26 oktober 2019 In de media

Tweede fase haalbaarheidsonderzoek BeNeLiga

De eerste fase van een onderzoek door consultancy bedrijf Deloitte heeft het potentieel van een BeNeLiga bevestigd. Daarom is besloten om nu de tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek op te starten.
Net voor de zomer van 2019 zijn de G5 uit België (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard Luik) en zes clubs uit Nederland (AFC Ajax, AZ Alkmaar, FC Utrecht, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven en Vitesse) rond de tafel gaan zitten om het idee van een grensoverschrijdende competitie, de zogenaamde ‘BeNeLiga’, onder de loep te nemen.

Kloof

Zo’n competitie lijkt een doeltreffende manier om de kloof met de grootste vijf Europese competities te verkleinen, zowel financieel als sportief. België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden. De ambitie om aan te sluiten bij de top vijf in Europa is ook ingegeven door de veranderingen die momenteel op Europees niveau worden besproken, met het risico dat het speelveld verwatert tot een mix van grote en kleine competities, waarin de middenmoot verdwijnt.

Feyenoord en Vitesse behoren tot de clubs die in gesprek zijn gegaan over de BeNeLiga.

De betrokken clubs besloten om in een eerste fase een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de theoretische meerwaarde van een BeNeLiga. Deze studie wordt vanuit het bredere voetbal belang mee gefaciliteerd door de nationale bonden (KNVB en KBVB). Dat onderzoek is inmiddels uitgevoerd door Deloitte. De resultaten van de eerste fase bevestigen dat de nieuwe BeNeLiga potentieel significant waardeverhogend is.

Competitieformaat, effecten en impactanalyse

Op basis van de huidige bevindingen besloten de initiatiefnemers dat er voldoende grond is om over te gaan tot een tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek. Daarbij wordt onder andere gefocust op het competitieformaat van de BeNeLiga, de effecten ervan op de verschillende competities, als ook een impactanalyse per club.

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: