14 februari 2014 In de media

Twente-uit cruciaal voor titelkansen Vitesse

Vitesse moet zaterdag FC Twente verslaan om in de titelrace te blijven. Dat wordt lastig, aangezien de club al twee weken niet scoorde. Voordeel: ook de Tukkers missen vorm.
FC Twente doorgaat een mindere periode. De club had vorige week, op bezoek bij PSV, de status van titelkanshebber kunnen bevestigen, maar ging onderuit. Het is dat Ajax daarvan bij PEC Zwolle verzuimde te profiteren, anders was de landstitel ineens ver weggeweest. Woensdag verloren de Tukkers namelijk opnieuw punten, toen het met 1-1 gelijkspeelde op bezoek bij Groningen.

Zorgen Vitesse
De zorgen van Twente zijn zo erg niet als je ze afzet tegenover de sportieve dip waarin Vitesse verkeert. De Arnhemmers reizen zondag af naar Enschede, in de wetenschap dat ze er definitief kunnen afhaken voor de landstitel. Van de laatste zes wedstrijden won de club er slechts één. Vorige week had het, achteraf geredeneerd, kunnen inlopen op Ajax en Twente.

Dat gebeurde niet: thuis tegen ADO Den Haag bleef de formatie van Peter Bosz op 0-0 steken. Waar Vitesse lange tijd op weg leek dit seizoen eindelijk tot het laatst om de hoofdprijs mee te doen, ontwikkelt dat doel zich nu langzaam tot een onhaalbare wens. Tenzij zondag in Enschede gewonnen wordt.

"Geen eendagsvlieg"
Voor koploper Ajax, nu met vijf punten meer dan Vitesse en vier boven twente, kijkt zaterdag met belangstelling naar de ontwikkelingen in de Grolsch Veste. Een remise zou de Amsterdammers goed uitkomen, terwijl ook een zege voor Vitesse geen ramp is. Twente ontvangt bovendien volgende week Feyenoord, wat ook weer puntenverlies op zal leveren voor een van de koplopers concurrenten.
De druk op de ketel wordt dus groter, voor zowel Twente als Vitesse. Die laatste ploeg weet amper nog wat winnen is. Een kleine maand geleden won het op de valreep bij PEC Zwolle (1-2). Daarna speelden de Arnhemmers gelijk tegen NEC, Feyenoord en ADO. Trainer Bosz relativeerde de problematiek tegenover Voetbal International: "We zijn geen eendagsvlieg. Op dit moment is er in de top geen enkele ploeg die makkelijk haar wedstrijden wint. Wij komen hier overheen."

Gebrek aan goals
Misschien is de vormdip van Vitesse te koppelen aan de gestokte doelpuntenmachine Lucas Piazón. De Braziliaan maakte voor de winterstop elf doelpunten, maar was in 2014 nog niet één keer trefzeker. Tegen PEC Zwolle had hij de kans vanaf de strafschopstip, maar ook die liet hij liggen. Vitesse scoorde in de laatste twee speelronden zelfs helemaal niet.

Twente daarentegen heeft altijd scorende mensen. Als Luc Castaignos (ondanks zijn keurige totaal van vijftien goals) weer eens het vizier niet op scherp heeft staan, is Quincy Promes er om de doelpunten te maken. Daarnaast maakte Dusan Tadic, midweeks tegen voormalig werkgever FC Groningen, ook alweer zijn tiende van deze jaargang. Als ze zaterdag alledrie in vorm zijn, levert het Twente wellicht weer eens een zege op en kan het samen met Ajax gaan uitmaken wie de schaal grijpt.
 

Goal / Foto SV

Hoofdsponsor: