1 augustus 2010 In de media

Twijfels blijven na generale repetitie

Trainer Theo Bos ziet week voor competitiestart dat ge­wenste versterking er nog niet is. ‘Dat valt tegen’.
Vitesse heeft de oefen­campagne voor het nieuwe sei­zoen gistermiddag afgesloten met een gelijkspel tegen Manisaspor ( 1- 1). De generale repetitie beves­tigde de twijfels: Vitesse begint ko­mende zondag aan een zware over­levingstocht door de eredivisie.

Na de laatste oefenpartij voor de competitie luidt de prangende vraag per definitie of een elftal klaar is voor het grote werk. „ Dat weet ik volgende week zondag, na de wedstrijd tegen ADO Den Haag”, zei Vitesse- trainer Theo Bos gistermiddag in Loenen. „Vo­rig jaar dacht ik dat we een goede voorbereiding hadden gehad. Maar toen verloren we de eerste wedstrijd, bij Willem II.”

Bos heeft zich de hele voorberei­dingsfase al realistisch getoond, door het verwachtingspatroon rondom zijn afgeroomde ploeg naar beneden te duwen. Dat deed hij nog maar eens na het treffen met de Turkse laagvlieger Manisas­por: „ Als we met deze ploeg, die vandaag in het veld stond, de com­petitie gaan spelen en ons gaan handhaven, dan hebben we het fantastisch gedaan.”

Daarmee deed de Arnhemse oefen­meester zijn pupillen geenszins te kort. Vitesse speelde vier oefenpar­tijen tegen profclubs: 1-0 winst te­gen AGOVV, 1-1 tegen Hibernian, 2-1 verlies tegen Real Mallorca en gisteren dus de 1-1 tegen Manisas­por. In deze krachtmetingen werd de status van Vitesse overduide­lijk: Alleen als alle spelers inzet­baar zijn, wat nooit een seizoen lang het geval is, dan heeft Bos een elftal dat kan voldoen aan de doelstelling (plaats vijftien of ho­ger). En dus is de smalle selectie vragen om problemen.

Dat maakte ook het treffen met Manisaspor duidelijk. Naast de langdurig gekwetsten Rogier Mol­hoek, Kevin van Diermen en Si­nan Kaloglu miste Bos ook de licht geblesseerde offensieve krach­ten Lasse Nilsson (teen) enWiljan Pluim ( hamstring). Toen ook nog Civard Sprockel, Jeroen Drost en Alexander Büttner tussentijds naar de kant gingen, bleef er een veredeld jeugdteam over dat het zwaar zal hebben in de eredivisie.

Bos: „ Ons basiselftal is eredivisie­waardig. Maar als we moeten gaan wisselen, dan komen we in de pro­blemen. Een jongen als Roy de Ruiter doet het heel goed. Maar je mag nog niet van hem verwach­ten dat hij nu al toe is aan het ni­veau van de eredivisie.”

Dat geldt ook voor Raynick Damas­co, een jeugdspeler die gisteren in­viel tegen Manisaspor. Hij veroor­zaakte de strafschop, waaruit de ge­agiteerde Turken na rust op gelijke hoogte kwamen. Alexander Büttner had Vitesse aan de leiding gebracht met een fraaie vrije trap in de bovenhoek. In de slotfase speelde Vitesse met een man meer. Maar de beste kansen waren voor Manisaspor, dat vrijdag nota bene nog had verloren van RKC (1-0).

Bos zit al zes weken te hopen op versterking, maar heeft zich tot dusver alleen voor hoeven te stel­len aan Inter- huurling Luca Caldi­rola. „Ik had verwacht en gehoopt dat ik wat spelers erbij zou krij­gen”, zei Bos. „ Dat is nog steeds niet het geval. Dat valt tegen.”

De Duitse proefspeler Florian Rie­del is terug naar Berlijn. Vitesse wil de transfervrije back wel inlij­ven, maar de club legt de prioriteit bij de komst van een middenvel­der. Pas daarna is Riedel aan de beurt. Ted van Leeuwen, belast met de transferzaken, gaf gisteren aan dat de komst van nieuwelin­gen echter nog niet aanstaande lijkt: „Er is op dit moment nog geen geld.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: