29 november 2012 In de media

UEFA-preses Michel Platini overweegt Europa League te laten verdwijnen

In het hoofd van UEFA-voorzitter Michel Platini is geen plan te dwaas. Dus waarom niet de Europa League afschaffen en de Champions League uitbreiden naar 64 clubs?
De 57-jarige Fransman koos het dagblad Ouest-France uit om zijn nieuwste proefballonnetje op te laten.

Het duurde niet lang voordat Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, de eerste pijl afvuurde om die ballon weer neer te halen. De kwaliteit, en niet de kwantiteit van de grootste voetbalcompetitie dient te worden gewaarborgd, is zijn lezing. Daarnaast mag de Europa League niet verdwijnen, stelde de Duitser.

Platini zegt in het woensdag gepubliceerde vraaggesprek dat de UEFA zich buigt over de opzet van beide competities voor de periode van 2015 tot 2018. In 2014 wordt de knoop doorgehakt.
Platini erkent dat de Europa League de aantrekkingskracht mist om tot wasdom te komen. Het lijkt er steeds meer op dat clubs het toernooi zien als een hinderlijke onderbreking van hun toch al overvolle seizoen. Veredelde B-ploegen treden aan en ook de fans blijven vaak weg.

Zowel PSV als FC Twente, de laatst overgebleven Nederlandse deelnemers aan de Europa League, oogstten de laatste weken kritiek voor hun keuze het toernooi te laten lopen.

Of het ook tot eliminatie van de Europa League komt, is zeer twijfelachtig. De Champions League, waarin veel meer miljoenen zijn te verdienen, is al niet langer een podium voor louter kampioenen. Bovendien zouden zo veel minder clubs kunnen deelnemen aan Europees voetbal.

De Europa League werd in 2009 geïntroduceerd als opvolger van de UEFA Cup. Het toernooi heeft vanaf het begin moeite gehad een eigen plaats te verwerven. Ook de aanvangstijdstippen, 19.00 uur en 21.05 uur, worden als onprettig ervaren door fans.

Platini toonde zich opnieuw geen voorstander van het gebruik van doellijntechnologie. De Fransman maakt liever gebruik van as-sistent-scheidsrechters achter de doelen, ook uit kostenbesparing.

De KNVB heeft woensdag verklaard verheugd te zijn met de discussie die Platini is begonnen. Tijdens de algemene vergadering van 10 december in Zeist kunnen de clubs hun mening geven over de ideeën van de UEFA. Ook enkele voorstellen van de KNVB komen dan aan de orde.

 

Volkskrant / Foto SV

Hoofdsponsor: