19 april 2021 In de media

UEFA voert nieuwe opzet Champions League in – Oprichting van een afgescheiden Super League aanstaande

De Champions League krijgt vanaf het seizoen 2024/2025 een nieuwe opzet. De UEFA heeft vandaag de plannen, waaraan het jaren heeft gesleuteld, bekrachtigd. Er komt een compleet nieuw speelsysteem, er gaan meer clubs meedoen (36 in plaats van 32) en er komen honderd wedstrijden bij. De clubs gaan daardoor veel meer geld verdienen.

In de nieuwe opzet is er geen poulefase meer, maar komt er één ranglijst van 36 deelnemende clubs. Alle ploegen spelen tien wedstrijden tegen tien verschillende tegenstanders. Wie tegen wie speelt (en of dat thuis of uit is) wordt door een loting bepaald.

Met de hervorming van de Champions League krijgen alle drie de Europese bekertoernooien een grote poule met 36 deelnemers. Teams in de Europa League spelen na loting acht duels in de eerste fase. Ploegen uit de Conference League slechts zes. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 9 tot en met 24 strijden om nog eens acht plaatsen in de knock-outfase.

Antwoord

De nieuwe opzet van de Champions League is het antwoord van de UEFA op de zondag door twaalf Europese grootmachten aangekondigde Super League. Zes Engelse, drie Italiaanse en drie Spaanse clubs willen aan een eigen competitie beginnen, die miljarden euro’s meer moet opleveren dan nu het geval is met de Champions League van de UEFA.

Voor AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur gaan de hervormingen van de UEFA niet ver genoeg. Zij willen al in augustus beginnen met de nieuwe Super League, een nieuwe midweekse competitie buiten de huidige Europese toernooien om die 10 miljard euro aan inkomsten moet genereren.

Gevolgen onduidelijk

Wat de Nederlandse topploegen gaan doen is nog ongewis. Ajax houdt zich vooralsnog op de vlakte, PSV ziet niets in een nieuwe Super League. De KNVB gaf gisteravond aan ‘overvallen’ te zijn door de nieuwe plannen.

Het is dus ook nog onduidelijk wat de eventuele gevolgen voor de toekenning van de Europese tickets zou zijn als een of meerdere clubs uit Nederland de overstap zouden maken.

REACTIE AJAX
‘We vinden het te voorbarig om te reageren. Er zijn nog te veel losse eindjes om nu een standpunt in te nemen.’

Later op de avond herzag Ajax hun standpunt: Algemeen directeur Edwin van der Sar geeft uitleg: ‘Ajax was compleet verrast en is teleurgesteld over het aankondigen van de Super League. Wij steunen de nieuwe opzet die is voorgesteld door de UEFA en die maandag ook is aangenomen.’ Hij doelt daarbij op de Horizon 24-plannen voor de Champions League. Die opzet houdt onder meer in dat er vanaf 2024 in de eerste helft van het Champions League-seizoen 36 in plaats van 32 deelnemende teams zijn en dat clubs minstens tien groepsduels spelen.

REACTIE PSV
‘Het is het goede recht van iedere club om te onderzoeken wat goed is voor de toekomst. Dat doen we allemaal voortdurend, PSV ook. Wij kijken ook of een Beneliga iets zou kunnen zijn of juist niet. Maar de aankondiging van deze clubs om een Super League op te richten, komt op mij over als een vorm van power play wat niet tot zo’n competitie zal leiden. De hele voetbalwereld is redelijk eensgezind over dit initiatief en dat is behoorlijk uniek. Als de Super League doorgaat, worden bestaande competities opgeblazen.’

Update

Real Madrid, Chelsea en Manchester City zullen waarschijnlijk per direct uit de Champions League worden gezet vanwege hun betrokkenheid bij de oprichting van een afgescheiden Super League. “Dat verwacht ik”, zegt UEFA-bestuurslid en voorzitter van de Deense voetbalbond Jesper Möller tegenover de Deense omroep DR.

Vrijdag komt het uitvoerend comité van de UEFA bijeen om te vergaderen over de komst van de Super League. “Ik verwacht dat de twaalf clubs vrijdag zullen worden verbannen”, aldus Möller, die enorme consequenties voorziet. “Ik verwacht dat spelerscontracten automatisch zullen vervallen wanneer clubs worden verbannen van de Europese voetbalbond. Dan zijn de spelers transfervrij en kunnen ze ervoor kiezen om te gaan spelen voor een club die deel uitmaakt van ons systeem van solidariteit en gemeenschap.”

Möiller benadrukt dat de UEFA direct zal ingrijpen in het huidige Champions League-seizoen. “De clubs gaan eruit, en ik verwacht dat dat vrijdag zal gebeuren, en dan moeten we kijken hoe we de Champions League kunnen afmaken”, aldus de Deen, die de gedachten achter het Super League-concept zowel hebzuchtig als egoïstisch noemt.

Eerder op de dag kondigde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ook al sancties aan tegen de Super League. “Voor deze clubs draait het niet om solidariteit, nee, het draait maar om één ding: geld”, zei de Sloveense bestuurder. “De spelers die gaan meedoen aan de Super League, zullen verbannen worden van het WK en het EK. Ze zullen niet voor hun nationale elftal kunnen uitkomen.”

Volgens het huidige schema in de Champions League speelt Real Madrid op 27 april de eerste wedstrijd in de halve finale thuis tegen Chelsea. Paris Saint-Germain ontvangt een dag later Manchester City. De returns zijn een week later.

Bron: NOS - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: