19 juni 2010 In de media

Uittocht Vitesse krijgt serieus vorm

Vitesse wil zo snel mogelijke een gezonde begroting hebben en moet daarom dure spelers kwijt. Dat het de club ernst is met de financiële situatie blijkt wel.

 

Op een nagenoeg ‘dode transfermarkt’ is Vitesse binnen een maand Paul Verhaegh (FC Augsburg) en Nicky Hofs (AEL Limassol) kwijtgeraakt, is Santi Kolk in ‘ vergaande onderhandeling met een Duitse club’ ( Vitesse en de club zijn er al uit) en lijkt AGOVV te kiezen voor Edward Sturing, die begin volgend week met de zusterclub onderhandelt. Amper twee maanden geleden kondigde Vitesse’s nieuwe voorzitter Maasbert Schouten een grote schoonmaak aan. Vitesse kampt met grote financiële problemen – een tekort van 2 tot 2,5 miljoen euro – en wil dure spelers kwijt om zo snel mogelijk met een nieuwe salarisplafond een verse start te maken. Tot de spelers die weg moesten, behoorden in elk geval diegenen met een hoog salaris en een in 2011 aflopend contract, zoals Verhaegh, Hofs en Kolk. Van Sturing wil de club af omdat die onder hoofdtrainer Theo Bos niet kan ‘assisteren’ en geen enkele andere functie accepteert.

Vitesse wil net zo lang spelers afvoeren tot de club de uitgaven in de buurt van de beoogde inkomsten heeft. Ook Lasse Nilsson staat hoog op het ‘exitlijstje’ vanwege zijn immense salaris. Net als Sinan Kaloglu, maar de Turkse spits is zwaar geblesseerd en lijkt ‘onverhandelbaar’.

Daarnaast hoopt de club nog dat doelman Piet Velthuizen zijn geld opbrengt en dat Dalibor Stevanovic als WK- ganger met Slovenië ergens in de smaak valt. Maar ook spelers als Claudemir, die de club liever niet kwijt wil en ook niet om salarisredenen kwijt hoeft, zal tegen elk aannemelijk bod van de hand worden gedaan. Dat gevaar wordt minder als Vitesse voor het nieuwe seizoen de kosten voldoende heeft gedrukt.

Vooralsnog gebeurt er op de transfermarkt bitter weinig, maar lijkt de Arnhemse club toch genoeg te lobbyen om de tering naar de nering te kunnen zetten. Ondertussen is het uiteraard wel de vraag of de selectie eredivisiewaardig blijft, maar ook daar is de club druk mee bezig. Om met de woorden van algemeen directeur Paul van der Kraan te spreken: ‘ We spelen momenteel op veel borden tegelijk’.

Analyse door Egbert van der Weerd

De Gelderlander

Hoofdsponsor: