1 februari 2011 In de media

Uitverkoop handelshuis Vitesse

Acht spelers van Vitesse von­den in de transfermaand ja­nuari elders onderdak. Drie van hen gingen op huurba­sis, voor de rest is het Arn­hemse avontuur voorbij.

Uittocht Dertien verhandelde voetballers in Arnhem, acht spelers weg bij Vitesse 

Handelshuis Vitesse is in de transfermaand ja­nuari een van de meest ‘handelslustige’ clubs in Nederland en over de grenzen. Tot gisteravond bij het sluiten van de­ze krant - even voor het sluiten van de transfermarkt om 23.00 uur - had de Arnhemse club in een maand tijd vijf nieuwe spelers aan­getrokken en was het er acht uit de hoofdselectie kwijtgeraakt; der­tien verhandelde voetballers.

Dat hadden er nog meer kunnen zijn als Sinan Kaloglu naarWillem II was vertrokken (was al rond, maar stelde extra eisen), de Roe­meen Gaman van Universitatea Craiova was gekocht (ketste gistera­vond af), Luca Caldirola naar Sam­pdoria was vertrokken (waarschijn­lijk na het seizoen) en Davy Pröpper naar Ajax zou zijn gegaan. Vitesse trakteerde de hengelende Amsterdammers gisteren op een keihard ‘onbespreekbaar’. Een te­ken van kracht in het nieuwe tijd­perk Vitesse, dat échte talenten niet voor een appel en een ei de deur uit gaan.

Ook zonder die afgeketste trans­fers werd er vanuit Arnhem ge­noeg verhandeld. Het leeuwendeel van de vertrekkende spelers was al te verstaan gegeven dat er in Arn­hem weinig toekomst voor hen was. Voor Nacer Barazite en La­ryea Kingston werd hun avontuur in Arnhem, begonnen in augustus 2010, geen succes. Zij kregen hal­verwege hun beoogde periode van één seizoen al te horen dat de trai­ner Albert Ferrer het niet in hen zag zitten. Zes spelers die al langer in Arn­hem op de loonlijst stonden, van wie sommigen bij de start van het seizoen nog hoog in de hiërarchie stonden (Sprockel, Nilsson, Pluim, Drost), werden binnen enkele we­ken ‘weggeselecteerd’.

Ferrer liet zijn macht deze winter gelden door spelers met een Barce­lona- heden of -verleden naar Arn­hem te lokken; het talent Marti Ri­verola, buitenspeler Haruna Baban­gida en veldkapitein Jordi López.

Drie pilaren om hem te helpen de eerste beginselen van het hoge­schoolvoetbal van Barcelona in Arnhem te introduceren.

Uit Japan kwam back Michihiro Yasuda en op de valreep werd met spitsWilfried Bony van Sparta Praag de vijfde nieuwkomer bin­nen gehaald. De acht vertrekkende spelers von­den uiteenlopende nieuwe clubs.

Jeroen Drost koos op de valreep ­zondag - voor een half jaar op huurbasis bij FC Zwolle, koploper van de eerste divisie. De verdedi­ger had ook kunnen wachten op het PoloniaWarschau van trainer Theo Bos, maar in Polen was hij vooralsnog tweede keuze.

Kevin van Diermen werd al eer­der voor een half seizoen ver­huurd aan Go Ahead Eagles.

Julian Jenner keert - tijdelijk - te­rug naar zijn oude liefde NAC. De club uit Breda huurt hem, zo werd gisteren bekend, voor de rest van het seizoen.

Wiljan Pluim maakt het seizoen op huurbasis af bij subtopper Ro­da JC.

Civard Sprockel was al weg naar Anorthosis Famagusta op Cyprus, waar hij voor tweeënhalf jaar te­kende.

Nacer Barazite tekende gisteren voor drieënhalf jaar bij het Oosten­rijkse AustriaWien.

Lasse Nilsson zal er vandaag met het Zweedse Elfsborg uit moeten komen.

Laryea Kingston leek onderweg naar Blackpool in de Premier Lea­gue, maar flirtte in de voorbije da­gen met het Amerikaanse New York Cosmos.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: