3 augustus 2022 In de media

Update rondom overname Vitesse


Na een historisch jaar en een voorbereiding van ruim vier weken staan we aan de vooravond van een nieuw seizoen. Komende zondag gaat de bal weer rollen, met niet de minste wedstrijd: Feyenoord-thuis. Terwijl de nieuwe jaargang van start gaat, zijn er nog steeds onduidelijkheden omtrent de overnamesituatie en de gevolgen daarvan voor de kortere termijn. In deze Directie-update geven we zoveel mogelijk uitleg over de stand van zaken, maar kunnen we helaas nog niet alle vraagtekens wegnemen. Het belangrijkste op dit moment is dat de club met een overnamepartij nagenoeg akkoord is over een definitief koopcontract. 

Geduld
Pascal van Wijk neemt het woord in deze ‘overname-editie’ van de Directie-update. De algemeen directeur van Vitesse begrijpt dat veel mensen al een tijdje op nieuwe ontwikkelingen zitten te wachten, nadat er op 28 juni belangrijke stappen werden aangekondigd. “Dat waren essentiële vorderingen, waarvoor we de grootaandeelhouder dankbaar mogen zijn. Het is begrijpelijk dat iedereen steeds nieuwsgieriger wordt naar de volgende ontwikkelingen. Voor veel mensen zal de huidige situatie voelen alsof we één van de belangrijkste wedstrijden in de clubhistorie spelen, maar dat de tussenstand daarvan niet bekend is”, aldus Van Wijk. “Dat snappen wij als geen ander. Wij wilden daarom voor de start van het seizoen weer een update geven, zoals we dat ook deden voor de eerste training.”

“Net als onze achterban zouden wij nog liever vandaag dan morgen de overdracht geregeld willen hebben. Een proces van onderhandelen en het voldoen aan tal van met name juridische voorwaarden laat zich echter niet dwingen. Bovendien is het uiterst zorgvuldige overnameproces erbij gebaat dat dit in alle rust en achter de schermen plaatsvindt. Gebeurt dat niet, dan kan dat zeer nadelige gevolgen hebben. Bovendien zouden inhoudelijke mededelingen een schending betekenen van afspraken waaraan de betrokken partijen juridisch gebonden zijn. Wij rekenen erop dat mensen dat ook begrijpen”, legt Van Wijk uit.

Dit alles tekent meteen de complexiteit van het traject, geeft Van Wijk aan. “Het is natuurlijk ook niet voor niets dat overnames van clubs altijd veel tijd in beslag nemen. Maar het moge duidelijk zijn dat het ons niet snel genoeg kan gaan, zeker nu het nieuwe seizoen gaat beginnen. Het geduld van eenieder die Vitesse een warm hart toedraagt wordt op de proef gesteld, maar we blijven keihard werken om het traject tot het best mogelijke einde te brengen. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit spoedig gaat lukken.”

Overname dichtbij
Dan de belangrijkste boodschap van deze Directie-update: de overname komt in het zicht. “We zijn met een overnamepartij nagenoeg akkoord over een definitief koopcontract”, laat Van Wijk weten. “Na veel positieve gesprekken komen we steeds dichterbij. Het vergt met name veel juridische arbeid, maar ook op dit vlak zijn we de laatste plooien aan het gladstrijken. We hopen de overeenkomst zo snel mogelijk te kunnen afronden, zodat de licentiecommissie van de KNVB om goedkeuring kan worden gevraagd. Totdat deze stap gezet wordt, kunnen de naam en achtergrond van de overnamekandidaat nog niet wereldkundig worden gemaakt.”

Huidige mogelijkheden
Vitesse zette bij de aankondiging van de voorgenomen aandelenoverdracht door grootaandeelhouder Valeriy Oyf direct een stip aan de horizon. “We hebben toen twee voorwaarden gesteld voor de voltooiing van de overname: het kunnen waarborgen van de continuïteit en het overeind kunnen houden van de (sportieve) ambities van Vitesse”, aldus Van Wijk. “Dit blijft de insteek, maar de situatie en de duur van het overnametraject hebben uiteraard wel invloed op onze huidige mogelijkheden.”

Binnen die mogelijkheden verlengden Million Manhoef en Thomas Buitink hun verbintenis en werden er tot dusver vijf aanwinsten in huis gehaald: Carlens Arcus, Melle Meulensteen, Ferro, Ryan Flamingo en Mohamed Sankoh. “We hebben nog tot en met 31 augustus om de selectie verder uit te breiden. Het is geen geheim dat we nog actief aan het zoeken zijn naar versterkingen. We rekenen er op dat onze mogelijkheden op dit gebied binnenkort worden vergroot, maar daartoe moeten eerst een aantal handtekeningen op papier staan. Maar ook als we wat meer lucht krijgen, zullen we creatief en slim moeten blijven handelen”, vertelt Van Wijk.

Later deze week volgt er een interview van Vitesse TV met technisch directeur Benjamin Schmedes over de stand van zaken op technisch vlak.

Samen geel-zwart
Voor nu wil Van Wijk nog één ding kwijt: “Het is een ingewikkelde en uitdagende situatie, maar wij moeten en gaan hier sterker uitkomen, zoals we dat altijd doen bij Vitesse. Hoe lastig het soms ook is; we moeten samen geduldig zijn en met elkaar achter de club blijven staan. Juist ook in deze tijden. Te beginnen met komende zondag, bij de wedstrijd tegen Feyenoord. Wij zijn er trots op dat wij, ondanks de onzekerheid, ruim 8.000 trouwe seizoenkaarthouders en honderden business club-leden mogen ontvangen. Mensen met een geel-zwart hart, die met ons geloven in de toekomst van onze mooie club.”

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: