24 april 2011 In de media

Utrecht schudt Vitesse na rust van zich af

FC Utrecht heeft de achtste plaats weer in handen. De Utrechters maakten aanvankelijk een zwakke indruk tegen Vitesse, maar na rust herstelde de thuisploeg zich overtuigend: 4-2.

Gerelateerde linksUtrecht moest in eigen huis winnen om de hoop een Europees ticket te behouden. Heracles Almelo en Feyenoord azen op de achtste plaats en deden het de laatste weken aanmerkelijk beter dan Utrecht, dat al vier wedstrijden op rij verloor. Trainer Ton du Chatinier greep daarom in en zette Dries Mertens op de bank. Tommy Oar was zijn vervanger aan de flank.

Geen Mertens

De jonge Australiër was bedrijvig aan de rechterkant, maar zijn voorzetten misten de precisie om Frank Demouge en Ricky van Wolfswinkel in stelling te brengen. In een uiterst matige eerste helft had het aangepaste Utrecht geen duidelijk strijdplan om de hechte defensie van Vitesse uiteen te spelen. De Domstedelingen oogden inspiratieloos, maar kwamen via een fout van Michihiro Yasuda bijna op voorsprong. Van Wolfswinkel pikte de bal op na een foute pass van de Japanner en bediende Demouge. De fysieke spits schoot vervolgens ruimschoots naast.

De gemiste kans van Demouge was typerend voor het niveau in het eerste bedrijf. Beide ploegen leken bevangen door de hitte en grossierden in foute passes. Vitesse rekende in Utrecht op spaarzame uitvallen en had zelfs op voorsprong kunnen komen. Quram Kashia kopte vanuit een corner op de handen van Michel Vorm, waarna in de rebound ook Marco van Ginkel niet kon scoren. Utrecht toonde daarna weliswaar het initiatief, maar verder dan een losse flodder van Nana Asare kwam de thuisploeg niet in een matig schouwspel.

Wakker geschud

Du Chatinier had ongetwijfeld geen goed woord over voor zijn ploeg in de rust. Mertens maakte zijn opwachting en dat deed Utrecht goed. Kort nadat het thuispubliek ‘Slaap kindje slaap’ zong kwamen de Domstedelingen op voorsprong. De manier waarop was merkwaardig. Een schot van Asare ging via diverse ledematen van spelers van Vitesse en Utrecht uiteindelijk via Yasuda langs Room: 1-0. Nog geen minuut later leek Utrecht het duel te beslissen. Kevin Strootman stuurde Mertens diep, die keurig afrondde en Du Chatinier het tegendeel bewees van zijn reserveplaats. Na de komst van de Belg was er veel meer te beleven in Utrecht.

Dat gebeurde ook dankzij Vitesse. De Arnhemmers wisten namelijk direct de aansluitingstreffer te maken via Kashia. De Georgiër hielp zijn ploeg net als vorige week tegen FC Groningen aan een doelpunt: 2-1. De Arnhemmers hoopten op meer, maar kwamen uiteindelijk te kort tegen een na de pauze beter Utrecht. Een mooi schot van Strootman bezorgde de thuisploeg een derde doelpunt. Nadat ook Demouge zijn doelpunt meepikte was de strijd gestreden ondanks een late treffer van Vitesse-debutant Adnane Tighadouini (4-2). Utrecht neemt dankzij de zege de achtste plaats weer over van Heracles Almelo. Vitesse blijft veertiende met 35 punten.