22 mei 2018 In de media

Van Britse degradatiestrijd naar de Europa League

Een half jaar lang streed Roy Beerens in Engeland tegen degradatie uit de Championship, maar na een plotselinge wending in zijn carrière plaatste de Brabander zich met Vitesse voor de Europa League.
Sunderland, Burton Albion en Barnsley waren lange tijd de concurrenten in de kelder van de Championship. Als aanvaller van Reading kende Roy Beerens (30) een loodzware eerste seizoenshelft op het tweede niveau van Engeland.

Door de switch in de winterstop naar Vitesse kreeg zijn carrière een heel nieuwe aanblik. Na de overwinning op FC Utrecht (1-2) van zaterdag speelt Beerens volgend seizoen plotseling weer in de Europa League.

,,Zo raar kan het lopen, dat is voetbal", zegt de vleugelflitser. ,,Ik zou pas in de zomer naar Vitesse komen. Maar doordat Milot Rashica vertrok (naar Werder Bremen, JD), is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik ben blij dat ik mijn bijdrage heb geleverd aan dit hoogtepunt."

Na de moeizame start van de tweede seizoenshelft en het ontslag van coach Henk Fraser, won Vitesse onder leiding van interim-trainer Edward Sturing de play-offs. ,,Dit was het doel. Toen ik bij Vitesse kwam, zat het team op een dood spoor. De pijp was leeg, het was op. Met de trainerswissel kwam er nieuw leven in de ploeg. De laatste weken hebben we gepiekt."

Beerens leefde onder Sturing op. In elke play-offwedstrijd gaf hij een assist, inclusief de voorzet die Ramon Leeuwin zaterdag in eigen doel werkte voor de belangrijke 0-1. ,,Ik ben geen doelpuntenmaker, maar creëer wel kansen voor anderen. Iedereen mag me afrekenen op mijn productiviteit als we rond het strafschopgebied spelen. Als ik dan niets creëer, is het gewoon slecht. Maar in mijn begintijd hier speelden we veel op onze eigen helft. Dat was moeilijk, ik kon niets."

Sturing liet Vitesse aanvallender spelen. ,,Ik moest me gaan richten op de momenten rond het strafschopgebied. Daardoor ben ik meer tot mijn recht gekomen. De afgelopen weken ging het goed."

Beerens keek zaterdag al uit naar volgend seizoen, naar de Europa League. Met veertig Europese wedstrijden achter zijn naam, is de Brabander de meest ervaren speler van Vitesse op dat niveau. De Arnhemmers moeten wel in de tweede voorronde beginnen en drie teams uitschakelen voordat de groepsfase wordt bereikt.

,,Ik weet nog dat ik met AZ in 2014 ook een voorronde heb gespeeld'', vertelt Beerens. ,,Moesten we naar Griekenland (tegen Atromitos, JD). Snikheet was het, de uitwedstrijd was ontzettend moeilijk. Wie de tegenstander ook is, het zal nu weer lastig worden."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: