11 november 2013 In de media

Van der Heijden: Vitesse is niet kil

Het eren van de clubico­nen Theo Bos en David di Tom­maso bij Vitesse-FC Utrecht is een mooi initiatief, vindt Vitesse­verdediger Jan-Arie van der Heij­den.
Hij heeft beide spelers niet gekend. „Toen Di Tommaso furo­re maakte, speelde ik in de jeugd.

Theo Bos ken ik nog van de Pani­ni- voetbalstickers. Die spaarde ik vroeger”, vertelde Van der Heij­den (25) na het met 3-1 gewonnen duel zaterdagavond. Voormalig Vitesse-speler en -trai­ner Bos overleed op 28 februari aan de gevolgen van alvleesklier­kanker. Hij werd 47 jaar. Di Tom­maso stierf in 2005 aan een hart­stilstand en werd slechts 26 jaar.

De twee oud-voetballers werden zaterdag in de vierde minuut her­dacht. Vanaf de Theo Bos Tribune klonk ‘ We love you Theo we do’, ge­volgd door een langgerekt Theee­ooo.

Er was applaus en de FC Utrecht-supporters hielden een speciale Di Tommaso-sjaal boven hun hoofd. Van der Heijden: „De buitenwacht oordeelt soms hard over Vitesse. Dat het een kille club is geworden met een buiten­landse eigenaar. Maar met een ac­tie zoals vanavond, laat je als club zien dat je weet waar het om gaat.”

Van der Heijden speelde tot het overlijden van Bos met rugnum­mer 4, het oude nummer van Mis­ter Vitesse. „Ik kreeg een nieuw nummer en had daar geen moeite mee. Theo Bos is met dat num­mer een icoon geworden bij Vites­se. Ik denk dat de supporters het fijn vinden dat er niet meer met dat nummer wordt gespeeld.”

Vorig seizoen, een dag na het over­lijden van Bos, speelde Vitesse ook tegen FC Utrecht. Die wed­strijd vergeet Van der Heijden nooit meer. „De minuut stilte voor aanvang en het applaus in de vierde minuut, een kippenvelmo­ment. Nu, acht maanden later, was er in de vierde minuut weer een mooi applaus. Maar het was minder emotioneel. Wij waren met de wedstrijd bezig, kregen ook een kans. Dat zou mooi zijn geweest, een goal voor Theo. Het mocht niet zo zijn.”

Bondscoach Louis van Gaal heeft centrale verdediger Joël Veltman van Ajax opgeroepen voor de oe­fenduels van Oranje tegen Japan en Colombia. Van der Heijden laat zich niet verleiden tot een reactie. „Of ik aan Oranje denk? Dat is niet belangrijk. Het is aan anderen daar iets over te zeggen.
Ik mag niet klagen. Ik maak deel uit van een goed team en leer elke dag bij. Ik speel met overtuiging, zit lekker in mijn vel. Ik denk dat je dat terug ziet op het veld.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: