14 november 2013 In de media

Van Papendal naar Noordwijk

Middenvelder Vitesse door Van Gaal voor eerste keer bij selectie van het Nederlands elftal gehaald.
Davy Pröpper zat gis­terochtend in zijn voetbalkloffie in de kleedkamer van Vitesse, klaar om te gaan trainen. Enkele uren later stond hij in Katwijk op het veld met de spelers van het Nederlands elftal.

„Het was een rare dag”, lachte de 22-jarige Arnhemmer ‘s avonds in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Daar spraken de spelers van Oran­je met de media, in de aanloop naar de oefeninterlands tegen Ja­pan en Colombia. „Trainer Peter Bosz vertelde voor de training dat ik was opgeroepen voor het Ne­derlands elftal. Ik heb me omge­kleed, ben naar huis gegaan en heb mijn moeder nog even gespro­ken. Mijn vriendin heeft me hier naar toe gebracht.”

Tijdens de autorit kreeg Pröpper een telefoontje van Hans Jorrits­ma, de teammanager van Oranje.
„Hij vertelde me hoe het verder zou gaan. Dat ik me om half twee moest melden in de lobby van het hotel. Toen begon het”, doelt hij op zijn eerste vrijage met het Nederlands elftal. Pröpper door­liep alle nationale jeugdteams van­af Oranje Onder 17, en nu lag daar de uitnodiging voor het grote Oranje. Bondscoach Louis van Gaal riep Pröpper en Leroy Fer op als vervangers van de geblesseer­den Robin van Persie en Jordy Cla­sie. „Bij binnenkomst heb ik even met de bondscoach gesproken. Hij wil me eraan laten wennen hoe het hier werkt. Ik moet mijn best doen en genieten, zei hij.”

In zijn selectie ziet Pröpper de ul­tieme beloning voor zijn sterke spel in dit seizoen. „En het is ook een beloning naar het hele team van Vitesse toe”, zo toonde de bal­vaardige rechtspoot zich dankbaar tegenover zijn ploeggenoten bij de koploper van de eredivisie. „Je ziet dat het heel snel kan gaan.”
Daarmee doelde Pröpper ook op zijn eigen recente verleden. „Ik had vorig jaar nooit durven den­ken dat ik nu bij het Nederlands elftal zit.”

Onder trainer Bosz is hij onom­streden, maar de laatste twee sei­zoenen kwijnde Pröpper weg op de reservebank. „Er waren zeker momenten dat ik dacht dat ik op een doodlopende weg zat”, erken­de Pröpper. „Ik ken vanuit de jeugd genoeg voorbeelden van jongens die goed konden voetbal­len, maar die zijn gestopt. Zover kwam het bij mij niet. Net niet.

Gelukkig ben ik doorgegaan op dezelfde manier. Ik ben het laat­ste jaar alleen minder bezig met de meningen van anderen. Mis­schien trok ik me daar voor die tijd te veel van aan. Ik weet nu ze­ker dat ik bij Vitesse speel en wordt niet afgerekend op twintig minuten. Dat geeft rust. Ik denk dat dat voor een heel groot deel verklaart waarom het nu zo goed gaat. Nu ben ik bij Oranje, dat is het hoogste wat je kunt bereiken. Reken maar dat ik hier van ga ge­nieten.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: