9 augustus 2018 In de media

Van Wolfswinkel: ‘We hebben tegen Vitesse genoeg te bewijzen’

De Nederlandse clubs met Europese illusies zagen de afgelopen jaren FC Basel als een fraai voorbeeld van dat het heus wel kan: als vertegenwoordiger van een kleine competitie toch keer op keer het ticket voor de Champions League veroveren. En daarin nog goed presteren ook.
Maar het beeld van de Zwitserse ploeg moet even bijgesteld worden. Afgelopen seizoen werd de club voor het eerst sinds 2010 geen landskampioen en de (om)weg naar het miljoenenbal bleek een doodlopende te zijn. In de tweede voorronde was PAOK Saloniki tot tweemaal toe te sterk.

FC Basel rest nu slechts de route richting de Europa League, waarin het in de derde voorronde vanavond en volgende week de tegenstander is van Vitesse. De Zwitserse formatie doet dat onder een nieuwe trainer.

De eliminatie voor de Champions League kostte Raphaël Wicky, die ook de stroeve competitiestart met een nederlaag en een remise werd aangewreven, de kop. Marcel Koller, voormalig bondscoach van Oostenrijk, is zijn opvolger.

Zootje
Basel heeft met het recente vertrek van toppers als Tomas Vaclik (Sevilla), Michael Lang (Borussia Mönchengladbach) en Mohamed Elyounoussi (Southampton) flink aan kwaliteit ingeleverd. Maar de teloorgang is eigenlijk al in de zomer van 2017 ingezet, toen Bernhard Heusler opstapte als voorzitter en met hem de technische staf.

Aanleiding was de uitdrukkelijke wens van de Basel-fans om meer lokale helden in de ploeg, die tot dan goeddeels leunde op zorgvuldig gescoute spelers van elders die in Zwitserland tot ontbolstering kwamen. Maar met het vertrek van Heusler c.s. was het plots ook gedaan met de professionalisering binnen de club. Sterker, het werd een zootje. "En het voetbal shit", durft een in Arnhem aanwezige Zwitserse journalist wel te stellen.

'Rickygoal' als rechtsbuiten
In die 'shit' heeft ook een oude bekende van Vitesse een rol: Ricky van Wolfswinkel, de voormalige spits van de Arnhemmers, staat sinds medio 2017 onder contract bij de Rotblauen. Bij Vitesse kennen ze hem als Rickygoal, een bijnaam die hij alle eer aandeed met zijn twee treffers in de met 2-0 gewonnen bekerfinale tegen AZ in 2017. Het leverde hem eeuwige roem op in de Gelderse stad.

De nieuwe trainer van Basel heeft de afmaker pur sang echter op de rechtsbuitenplaats geposteerd. "Ja, op de tweede dag liet hij al weten waar hij mij neer wilde zetten. Hij had gezien dat ik wat weinig wedstrijden had gespeeld en wilde dat ik mijn minuten kreeg. Hij was heel tevreden over de manier waarop ik dat heb ingevuld."

Dingetjes van 'Buttje'
Van Wolfswinkel treft donderdagavond zijn vriend Maikel van der Werff, die bij Vitesse in het centrum van de verdediging zal starten, en stuit als rechteraanvaller op Alexander Büttner, met wie hij al in de jeugd samenspeelde. "Ja, ik kom veel bekenden tegen. Er zijn ook best wel dingetjes van 'Buttje' waar ik aan ga denken tijdens de wedstrijd, bepaalde acties die hij altijd doet."

De 29-jarige Woudenberger erkent dat er veel druk op FC Basel staat na het Champions League-echec tegen PAOK. "Zeker. Maar wij beseffen als spelers ook dat het beter moet. Want ook wij willen die mooie wedstrijden spelen, ook al is dat nu in de Europa League. Maar daarvoor moeten wij kwaliteit leveren en dat hebben wij met z'n allen te weinig gedaan. Wij hebben tegen Vitesse genoeg te bewijzen."

Vitesse-trainer Leonid Sloetski geeft op zijn beurt toe niet goed in te kunnen schatten welk Basel zijn ploeg zal treffen. "De uitschakeling is natuurlijk een flinke domper voor ze. Maar ze kunnen nu wel een comeback maken. En een nieuwe trainer biedt de spelers ook nieuwe motivatie. Ze zien nieuwe kansen. Dat is een normale reactie."

Weinig informatie
De Rus heeft zich bovendien nauwelijks een beeld kunnen vormen van de komende opponent. "Ik heb maar maar één wedstrijd van ze kunnen zien. En daarin werd na een uur ook nog een speler van Basel uit het veld gestuurd", verwijst hij naar het het met 4-2 gewonnen duel met Grasshoppers van afgelopen weekeinde. "Ik heb daardoor weinig informatie om hun spel te kunnen analyseren."

Eén speler was niettemin wel in het oog gesprongen. "Die nummer 22, Albian Ajeti. Hij is hun gevaarlijkste speler, denk ik. Een erg sterke kerel. Hij is nog jong, maar hij heeft veel potentie", roemt hij de 21-jarige spits, die vorig seizoen in 32 competitiewedstrijden 17 keer scoorde.

Ondanks de gebrekkige voorbereiding is Sloetski optimistisch gestemd voor het tweeluik met de Zwitsers, hoewel hij moet aantreden tegen een club die een vier keer grotere begroting kan overleggen. "Op papier is Basel sterker, maar de realiteit is dat we een goede kans hebben. Ik schat onze kansen in op fifty-fifty."

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: