7 augustus 2018 In de media

Van Wolfswinkel: ’Terugkeer naar Vitesse is prachtig’

,,Dat je dan precies tegen Vitesse mag aantreden voor de Europa League… Dat is héél leuk”, zegt publiekslieveling Ricky van Wolfswinkel, die nu bij FC Basel speelt.,,
„Is het bij jullie ook nog zo warm? Bijna niet te doen, man, deze temperaturen. Het is 35 graden hier”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Ricky van Wolfswinkel (29) loopt door de snikhete straten van Basel, niet beseffend dat de gevoelstemperatuur 506 kilometer verderop nog een stuk hoger ligt. In Arnhem loopt de Van Wolfswinkel-koorts immers op sinds ze weten dat hij donderdag met FC Basel terugkeert in de Gelredome. ,,Dat je dan precies tegen Vitesse mag aantreden voor de Europa League… Dat is héél leuk”, zegt publiekslieveling Ricky van Wolfswinkel, die nu bij FC Basel speelt.

De aanhangers van Vitesse vinden het schitterend dat ze in de voorronde van de Europa League de man kunnen ontvangen, die hen vorig jaar met twee goals in de bekerfinale tegen AZ de enige hoofdprijs in de 126-jarige clubgeschiedenis bezorgde. Niet FC Basel, negentienvoudig kampioen van Zwitserland en toch een aansprekende club na jaren achtereen actief te zijn geweest in de Champions League, maar de naam Van Wolfswinkel gaat vanzelfsprekend bij iedereen over de lippen sinds de uitschakeling van het Roemeense Viitorul.

Zin in Nederland

Inmiddels vindt de spits het zelf prachtig om terug te keren. „We baalden natuurlijk dat we werden uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League (tegen PAOK Saloniki, red.), maar dat je dan precies tegen Vitesse mag aantreden in de Europa League… Dat is héél leuk. Het geeft me zin om terug naar Nederland te gaan. Ik heb er natuurlijk een geweldig laatste jaar gehad (met ook nog 20 competitiegoals, red.). Er zijn inmiddels veel nieuwe spelers, maar iedereen van de club zit er nog. Al die bekenden weer zien, de fans, dat zijn dingen waar ik naar uitkijk. Het wordt een leuke wedstrijd, tegen een ploeg die altijd wil voetballen.”

Het heeft geknetterd in de voorbereiding bij Basel, dat na acht titels op rij geen kampioen werd (15 punten achter op Young Boys) en onder meer met 5-0 van Feyenoord verloor. „Ik wil niet zeggen dat het een chaos was, maar het heeft wel heel erg gerommeld”, zegt Van Wolfswinkel, die Marcel Koller de ontslagen Raphael Wicky zag opvolgen in plaats van Frank de Boer.

Niet rijk rekenen

„Ook zijn naam werd heel vaak genoemd, dat zou ook een trainer van formaat zijn geweest. Ik weet hoe hij denkt over voetbal en wat zijn insteek is, dat heb ik in zijn jaren bij Ajax kunnen zien. Maar onze trainer geeft me nu alle vertrouwen, vanaf dag één. Dat merk je aan alle kanten en daar ben ik blij om. We zijn weer op nul begonnen en het begin is goed (4-2 winst op Grasshoppers afgelopen zaterdag, red.). De Vitesse-fans hoeven zich niet rijk te rekenen? Haha, nee. We hebben gewoon een goede ploeg, waarbij de puntjes op de i ontbraken. Daar werd de trainer op aangekeken.”

De supporters van Vitesse zullen door de inmiddels nieuwe Basel-coach wel even met de ogen moeten knipperen bij het weerzien. „De trainer riep me de dag na zijn aanstelling op kantoor”, vertelt Van Wolfswinkel, die vanaf de jeugdopleiding in Arnhem zijn hele voetballeven al in de spits loopt. „Hij zei: ik wil dat je hier gaat spelen, als rechtsbuiten. Ik zie aan jou dat je daar de kwaliteiten voor hebt. Ik zei dat ik eigenlijk een spits ben, maar blij te zijn dat ik speel. Het was wel even wennen. Het betekent dat ik nu verdedigend meer taken heb en vaker in onze verdedigende lijn kom, maar ik heb een goede wedstrijd gespeeld en scoorde ook.”

Van Wolfswinkel mag geliefd zijn, maar Vitesse is wel voor hem gewaarschuwd.
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: