29 september 2012 In de media

Van Aanholt lost belofte alsnog in

Voor Patrick van Aanholt, de huurling van Chelsea zijn er betere tijden aange­broken bij Vitesse. ‘Eens worden we kampioen’.
Voor Patrick van Aanholt eindigde het seizoen 2011-2012 in mineur. Vi­tesse kwalificeerde zich weliswaar voor de Europa League, maar de huurling van Chelsea ver­loor de concurrentiestrijd van Alexander Büttner. Gedesillusio­neerd keerde de linksback terug naar Londen, waar hij met het gro­te Chelsea andermaal om de tafel moest om zijn voetbaltoekomst uit te stippelen.

Van Aanholt is in Arnhem één van de vele spelers uit het Chel­sea- opleidingsprogramma, net als Tomas Kalas, Nikolas Aksentijevic en Gaël Kakuta. Maar nu is alles anders voor de geboren Braban­der. Büttner maakte een grote transfer naar Manchester United en Van Aanholt lijkt na een aarze­lend begin zijn belofte van groot talent toch te gaan inlossen.

Een vergelijking met vorig seizoen, wil de linksback (net 22) echter niet maken. „Ik wil het niet meer hebben over vorig seizoen”, liet Van Aanholt vrijdag na de training weten. „Alleen over dit seizoen.”

Het contrast tussen de twee voet­baljaargangen is dan ook groot. Van Aanholt raakte onder John van den Brom op het tweede plan en speelde onder Fred Rutten al­les. „Het is belangrijk om veel te spelen. Dat was ook mijn doelstel­ling voor dit seizoen. Ik moet mij ontwikkelen door veel te spelen en dat gebeurt nu.”

Van Aanholt werd al in 2007 door Chelsea bij PSV weggeplukt. Nu vijf jaar later heeft hij niet meer dan een verbrokkelde serie huur­wedstrijden achter zijn naam; bij Coventry City, Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic en Vitesse. In de zomer van 2012 twit­terde hij nog dat hij niet zou terug­keren in Arnhem. De jeugdinterna­tional sloot eind juni echter weer aan, in de wetenschap dat Büttner hoe dan ook zou vertrekken.

„Het gaat lekker nu. Ik denk dat het veel met de trainer te maken heeft. Hij is met mij bezig, wil dat ik beter word, dat ik mij ontwik­kel. Dat is prettig voor een speler.

Het geeft vertrouwen. Hij is ie­mand die in de top heeft gewerkt, bij FC Twente, PSV, dat merk je”, vindt Van Aanholt, die razendsnel en atletisch is, maar voetballend wel eens aan het twijfelen sloeg.

De seizoenstart van Vitesse, de nummer 2 van de eredivisie, helpt het vertrouwen van de spelers een handje. „ We zijn goed gestart”, weet Van Aanholt, een dag voor de zware uitwedstrijd bij FC Utrecht. „Maar het is nog vroeg in het seizoen en moeilijk te zeggen hoe ver we kunnen komen. Vorig jaar hebben we de play-offs ge­haald, nu moeten we wel een plaatsje hoger kunnen halen.”

Het veelvuldig gememoreerde ‘kampioenschap’ is volgens Van Aanholt een ander verhaal. „Daar wil ik het nu niet over hebben.

Maar we zullen de komende jaren wel een keer kampioen worden”, zegt de huurling. Ziet hij zijn toe­komst dan eerder bij Vitesse dan bij Chelsea? „Dat weet ik echt niet. Ik wil mij daar niet mee bezig hou­den. Ik wil veel mogelijk spelen en dan zien we aan het einde van het seizoen wel wat er gebeurt.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: