23 oktober 2010 In de media

Van Arum: ‘ Ik zit hier niet voor mijn eigen hachje’

Hans van Arum en Rai­mond van der Gouw zijn morgen het trainersduo van Vitesse bij het duel met FC Utrecht. „Ik zit hier niet voor mijn eigen hachje.”

Assistent- trainer Hans van Arum (43) en keeperstrainer Rai­mond van der Gouw (47) nemen voorlopig de taken over van Theo Bos, die donderdag werd ontslagen. De clubleiding ver­wacht dat Vitesse binnen drie we­ken de nieuwe hoofdtrainer kan presenteren. Tot die tijd staat het interim- duo voor de groep.

„Ik heb niet de ambitie om dat lan­ger te doen”, zegt Van Arum, die namens de tijdelijke coaches de woordvoering zal verzorgen rond­om de wedstrijden. „Ik zit hier niet voor mijn eigen hachje, maar voor de club. In een situatie als de­ze worden altijd mensen bescha­digd. Ik zit hier puur omdat ik mijn werk moet doen. Ik heb een contract bij Vitesse. Een van mijn taken is bij verzuim, ziekte of ont­slag de hoofdtrainer te vervangen. Dat is de enige reden om het te doen.”

De gewezen aanvaller van Vitesse toonde zich gisteren zichtbaar aan­gedaan door de breuk met Bos, die hem persoonlijk had overgeheveld van Jong Vitesse naar de hoofd­macht. „Hoe ik het heb ervaren? het was allemaal heel erg teleurstel­lend en verrassend. Ik sluit me in die zin aan bij Theo.” Van Arum ging donderdagmiddag met Van der Gouw en assistent-trainer Ger­ry Hamstra op bezoek bij Bos. „Daar wil ik niet veel over zeggen. Dat is privé. We hebben een zake­lijke band, maar ook een privé­band.” Toch toonde geen der assistenten zich solidair met de weggestuurde Bos. „Theo heeft mij bij het eerste elftal gehaald”, aldus Van Arum.
„We hebben een tijdje terug al ge­sproken over het geval, mocht de­ze situatie zich voordoen. Hij ver­telde me dat ik niet in de situatie zit om ontslag te nemen.”

Van Arum weet hoe het is om als trainer ontslagen te worden. Hij maakte het zelf mee als trainer van de Huissense amateurclub RK­HVV. „Daar ben ik sterker uitgeko­men. Het is belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Daar komt bij dat jouw manier van werken niet bij elke club hoeft aan te slaan. Het gaat erom dat je je eigen koers vaart.” Bos bleef dicht bij zichzelf, trachtte het te redden zonder een nauwe band met de machtige club­president Merab Zjordania. „Dat heeft Theo goed gedaan. Als ik hoofdtrainer zou zijn, dan zou ik ook zo kunnen blijven.”

Met Van der Gouw en Hamstra (‘Gerry is een back-up, we overleg­gen met z’n drieën’) heeft Van Arum bekeken hoe Vitesse mor­genmiddag het best kan trachten FC Utrecht te bestrijden. Opval­lend is dat Lasse Nilsson in de spits Davy Pröpper aflost. „We wil­len niet te veel veranderen, maar Davy is in onze ogen meer een middenvelder dan een spits”, al­dus Van Arum, die momenteel de cursus Coach betaald Voetbal doet. Daarvoor liep hij als assistent stage bij Vitesse.

De beoogde nieuwe aanvalsleider Marcus Pedersen zit voor het eerst bij de selectie, maar hij begint op de bank. De Noor speelde afgelo­pen maandag een uur met Jong Vitesse. Dan moet hij zes dagen la­ter toch opnieuw een uur kunnen voetballen? Van Arum: „Die keuze kun je maken, maar wij kiezen er­voor hem niet meteen in de basis te brengen.”

Tegen Utrecht hopen Van Arum c.s. dat Vitesse zich herstelt van de 4-1 nederlaag bij Roda JC, die Bos uiteindelijk de kop kostte. „Wij zien Roda als een incident. Wat be­treft groepsproces en speelwijze is sprake van een stijgende lijn.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: