30 oktober 2010 In de media

Van Arum verleent rebel Stevanovic gratie

Interimtrainer Hans van Arum van Vitesse begeeft zich vier weken lang in een moeilijke spagaat, die in som­mige gevallen pijnlijk kan uitrek­ken.


Interimtrainer Hans van Arum van Vitesse heeft zijn opstandige vice-aanvoerder Dalibor Stevanovic gratie verleend. De Sloveense re­bel blijft bij de selectie. 

Zoals in de kwestie Dalibor Stevanovic, de vice-aanvoerder die zich woensdag na het verloren duel tegen PSV verbaal misdroeg in de kleedkamer. Van Arum sprak er gisterochtend in het bijzijn van technisch direc­teur Ted van Leeuwen over en be­sloot de Sloveens international niet te straffen na zijn tweede ver­grijp in korte tijd. De eerste keer was tijdens het duel bij Excelsior, waarin Stevanovic een fuck you- ge­baar maakte naar zijn trainer.

„ De eerste keer was onder Theo Bos, dat was een andere situatie”, vond Van Arum. „Maar hij heeft niet het gedrag van een teamspeler getoond en dat moet wel. Al heb ik ook wel begrip voor zijn ge­voel”, bekende de trainer, die zon­dag in de derby bij NEC voor de derde keer hoofdverantwoordelijk is. „Ik heb dit met de groep bespro­ken en ik vind het voor de club het beste als hij bij de selectie blijft. Het gaat hier niet om mij maar om de groep. Stevanovic is een speler met kwaliteiten, maar ook iemand die de groep kan bin­den en uit elkaar kan drijven. Hij heeft de drang om zich te laten gel­den, dat zit in zijn persoonlijkheid en daar moet je als trainer ook mee leren omgaan. Maar hij rea­geerde uit teleurstelling en emotie, niet speciaal naar mij toe”, vond Van Arum, die geen disciplinaire straf uitdeelde en ook niet wil spre­ken van ‘een laatste kans’ voor de Sloveen, de beoogde spelmaker, die een serie vergelijkbare inciden­ten op zijn naam heeft bij Vitesse.

„Daar doe ik niet. Elke situatie is anders. Of de club hem straft, weet ik niet, dat laat ik bij de club”, aldus Van Arum. Technisch directeur Ted van Leeu­wen: „We hebben de zaak uitge­sproken en het is einde verhaal. We hebben hem geen boete gege­ven, daar hou ik niet van.”

Stevanovic wilde gisteren inhoude­lijk niet ingaan op het gesprek van de ochtend. „Het is uitgesproken, ik blijf bij de selectie. Verder zeg ik niks omdat we een belangrijke wedstrijd spelen, daar moeten we ons op concentreren”, aldus de Slo­veen, die zijn gezichtsmasker van­wege een gebroken neus gisteren had afgezet. Stevanovic wil er niet langer mee spelen. „Het is niet fijn want ik zie niet goed. Ik doe hem af, als ik een tik krijg doet het zeer, maar als ik over vier weken een tik krijg, doet het ook zeer.”

Voor Van Arum is het morgen in Nijmegen de derde wedstrijd die hij aan het roer staat bij Vitesse. Zijn functie als tussenpaus is na de nederlagen tegen FC Utrecht en PSV verlengd tot 15 november, wanneer Albert Ferrer aantreedt. „Het is een moeilijk programma om het team doorheen te loodsen.

Wel fantastisch dat ik de derby meemaak, vorig jaar had ik nog een andere functie. We zullen te­gen NEC meer initiatief moeten to­nen dan tegen PSV. Al moeten we die wedstrijd niet als voorbeeld ne­men. Van PSV mag je verliezen. Die ploeg is zo volwassen, daar moeten wij ons niet mee meten.”

Van Arum roemt goede teamspirit van NEC voor Gelderse derby

Interim- trainer Hans van Arum van Vitesse is aan de vooravond van de derby met NEC, morgen­middag 12.30 uur in Nijmegen, lo­vend over de mentale kracht van de Nijmeegse ploeg. „ Ze hebben een ontiegelijk goede wil in het team. Het is een ploeg die nooit op­geeft en tot de laatste minuut blijft vechten voor een resultaat. Dat vind ik één van de grote kwalitei­ten van NEC”, zei Van Arum gister­middag na de training van zijn se­lectie.

„ Als je het vergelijkt met on­ze selectie, heeft NEC meer onver­zettelijke spelers. Daar scouten ze ook bewust op, zo is dat altijd ge­weest”, weet de tijdelijk hoofdtrai­ner, die in het midden liet of Vites­se ook meer op ‘onverzettelijkheid’ zou moet scouten. „Daar ga ik niet over.”

Van Arum zal zijn spelers ook aan­geven dat NEC snel omschakelt van balverlies naar balbezit en vice versa. „Daar zijn ze goed in.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: