23 juni 2011 In de media

Van de Streek: “Vitesse gaf me het beste gevoel”

Hij kon kiezen uit meerdere profclubs in het land, maar het werd uiteindelijk Vitesse. Sander van de Streek voetbalt de komende jaren bij de club van de Georgische eigenaar Merab Jordania. De 18-jarige Barnevelder koos met name ,,voor het goede gevoel.”

Het SDVB-talent kijkt uit naar het avontuur in Arnhem en heeft de vertrouwen wekkende zekerheid van een tweejarig contract met een optie op nog een seizoen. ,,Zij spraken het meeste vertrouwen in mij uit, daarom heb ik voor Vitesse gekozen." Over SDVB, een droom die uitkomt en zijn ambities.

Het was de laatste weken en maanden onrustig rondom de goaltjesdief, die met veertien doelpunten een belangrijk aandeel had in de uiteindelijk mislukte promotierace van SDV Barneveld. Het gonsde van de geruchten. Waar zou hij heengaan? Was het FC Twente, zou het toch AGOVV worden of was er nog een andere kaper op de kust? Uiteindelijk viel de keuze dus op Vitesse. ,,Ik heb inderdaad gesprekken gehad bij AGOVV en FC Twente, maar een paar belangrijke redenen zorgden ervoor dat ik toch naar Vitesse ga. Ten eerste is daar de afstand. Arnhem is toch wel een stuk dichter bij Amersfoort – waar ik op school zit – dan Enschede. Verder zou ik bij Twente in de A1 gaan beginnen, maar dat wilde ik zelf liever niet. Bij Vitesse zeiden ze dat ik al genoeg ervaring heb opgedaan bij de senioren en dat vond ik zelf eigenlijk ook wel. In Arnhem mag ik dan ook in de beloften spelen en dat vond ik een goed plan. Verder merkte ik tijdens de gesprekken dat ze heel veel vertrouwen in mij hebben. Dat blijkt ook wel uit het tweejarige contract met die optie op nog een jaar."

Formeel is de overgang overigens nog niet rond, maar de handtekening onder het contract wordt deze week gezet. Van de Streek – die zich tijdens de gesprekken met Vitesse niet druk heeft gemaakt over de eventuele koopdrift van buitenlandse spelers door Jordania – kijkt uit naar de overgang naar de profs. Een ,,groot avontuur", zoals de nuchtere jongeling het zelf omschrijft. ,,Het is toch wel een droom om betaald voetbal te spelen. Ik ga keihard mijn best doen om uiteindelijk de A-selectie te halen. Samen met mijn vader, SDVB-trainer Dick Schreuder, Vitesse-trainer Gerry Hamstra en technisch directeur Ted van Leeuwen heb ik een paar goede gesprekken gehad. Over één speciale positie waar ik me op moet richten hebben we het niet gehad. Zij zien mij als speler op de nummer tien-positie of aan de buitenkanten. Als ik mijn loopacties maar kan doen, dan komt het vanzelf goed. Ik denk ook niet dat ze mij alleen om de doelpunten hebben gehaald. Ik ben het afgelopen jaar op meerdere onderdelen gegroeid."

Niet in de laatste plaats is dat te danken aan vier personen, zo maakt Van de Streek helder. ,,Ik heb tijdens het laatste seizoen bij SDVB heel veel geleerd, draaide wel een goed jaar vond ik zelf. Met name Dick en Alfred Schreuder (,,Alfred heeft mij heel veel informatie gegeven over de club en me gesteund in deze keuze”), Marco Kints en Dick Kooijman zijn daar heel belangrijk in geweest. Zij coachten mij altijd goed en maakten me ook duidelijk dat ik zelf vaker mijn mond open moest doen. Verder durf ik te zeggen dat ik rustiger aan de bal ben geworden en me meer in het spel heb betrokken.” Met de algehele conditie zit het bij de jonge aanvaller bijna altijd goed. Als een perpetuum mobile raast hij dan over de regionale velden. Tijdens de nacompetitie was soms echter een andere Van de Streek zichtbaar, een Van de Streek die soms zelfs de tong op de schoenen had liggen. ,,Dat klopt inderdaad wel,” toont de realistische Barnevelder zich haast schuldbewust. ,,Tijdens die laatste wedstrijden voelde ik de vermoeidheid wel. Toen heb ik niet altijd even goed gespeeld.”

Rust

De komende weken kan de Barnevelder genieten van de rust. Volgende week gaat hij met het gezin op vakantie naar Kroatië. Wie echter denkt dat hij bal en loopschoenen thuislaat, komt bedrogen uit. ,,Nee, die neem ik wel mee hoor. Ik moet aan mijn conditie blijven werken zodat ik er op 18 juli helemaal klaar voor ben als de voorbereiding begint.” Van de Streek gaat drukke tijden tegemoet, met zeven tot acht trainingen in de week en zijn CIOS-opleiding die hij nog moet afronden. ,,Ja, mijn school wil ik afmaken. Eerst zit ik nog een half jaar in Amersfoort, dan stroom ik in op niveau 4, maar dat zal in Arnhem zijn. Dat duurt dan nog twee schooljaren.” SDVB denkt hij te gaan missen, hoewel hij vermoedt er nog vaak te zullen komen. ,,Het is en blijft mijn club. Het is zo jammer dat we er niet in zijn geslaagd om te promoveren. Hopelijk lukt het volgend jaar wel. Ik blijf betrokken bij de club. Bij Vitesse spelen we de wedstrijden op maandagavond dus ik denk zeker dat ik op zaterdag bij SDVB kan kijken. Nee, deze club laat ik nooit in de steek.

Barneveldsekrant.nl

Hoofdsponsor: