5 december 2012 In de media

Van der Heijden: “Compliment als tegenstanders zich aanpassen aan ons”

Jan-Arie van der Heijden (24) is een stabiele factor in het verdedigingshart van Vitesse. Een stille kracht die belangrijk is voor het elftal en zijn teamgenoten beter laat voetballen.
De redactie van Vitesse.nl sprak met Van der Heijden over de goede resultaten van Vitesse. “Het is voor ons een compliment als tegenstanders zich aanpassen aan ons spel.”

Vaak gaat de aandacht uit naar de doelpuntenmakers van het team. Met elf tegentreffers in vijftien competitiewedstrijden doet Vitesse het verdedigend ook uitmuntend. Van der Heijden: “We spelen vanuit een zorgvuldige organisatie. Niet alleen de verdedigers zijn hierin belangrijk, maar zeker ook Piet Velthuizen. Met zijn coaching helpt hij ons neer te zetten. We houden het veld in verdedigend opzicht vaak compact en geven weinig ruimte weg.” De solide verdediger miste dit seizoen slechts één duel. Na zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-3 winst) moest hij het Airborne-duel tegen Heracles Almelo vanaf de tribune bekijken.

“We vullen elkaar goed aan in de verdediging. Patrick van Aanholt en Tomás Kalas verzetten veel aanvallend werk, maar zijn altijd op tijd terug om hun verdedigende taken te vervullen. Met Guram Kashia heb ik een natuurlijke klik. We coachen elkaar veel in het veld en weten van elkaar exact wanneer we een spits moeten overnemen of wanneer één van ons het middenveld in kan steken.” Vitesse speelt het hele seizoen al in nagenoeg dezelfde opstelling. Volgens Van der Heijden merk je dat aan de patronen in het veld. “We hebben veel zekerheden in het spel. Heeft er iemand rugdekking nodig? Dan geven we rugdekking. Gaat een verdediger mee naar voren? Dan nemen we zijn plek over. Dat soort patronen zitten in ons spel en dat voetbalt lekker.”

Tegenstanders houden rekening met Vitesse. Het zorgt ervoor dat Vitesse vaker het spel moet gaan maken. Van der Heijden: “Vorige week speelde Roda JC erg defensief. Als een tegenstander zich aanpast aan ons, zie ik dat als een compliment. We moeten daardoor nog geduldiger zijn in balbezit en zorgen voor goed positiespel. We hebben spelers die altijd een doelpunt kunnen maken. Wel moeten we ervoor waken dat we niet worden verrast in de counter. Zondag spelen we tegen VVV-Venlo, een ploeg die zeker in thuiswedstrijden verrassend sterk uit de hoek kan komen. We moeten ervoor zorgen dat we gefocust zijn en 100% klaar zijn voor de wedstrijd”, weet Van der Heijden. Vitesse staat tweede en heeft kans om als winterkampioen de winterstop in te gaan. “Aan ons om de goede resultaten voort te zetten. Hopelijk kunnen we die vorm in de tweede seizoenshelft behouden, zodat de goede resultaten van nu niet voor niets zijn geweest. Maar in de groep zijn we alleen bezig met de eerstvolgende wedstrijd. Zondag wacht VVV-Venlo. Daar gaan we strijden voor de overwinning.

Vitesse.nl / Foto’s SV

Hoofdsponsor: