21 maart 2011 In de media

Van “boeren” steward tot “stadse” steward.

Op 30 januari 2011 hebben SV stewards Astrid Gerrist, Carla van Wagter-van Rooyen en Natasja Janssen stage gelopen bij de stewardorganisatie van Feyenoord. Hieronder het door hen zelf geschreven verslag van deze dag.

Van “boeren”steward tot “stadse”steward.

Op zondag 30 januari 2011 was onze “stagedag” bij Feyenoord. Feyenoord zou op die dag een bezoek brengen aan Twente in Enschede. Deze dag was gepland om een keer te kijken in de zogenaamde keuken van een andere club. Aangezien we alleen tijdens uitwedstrijden van Vitesse steward zijn, wilden we dus graag bij een andere club een uitwedstrijd meemaken. Gelukkig voor ons was Feyenoord gelijk bereid om ons toe te laten en dat hebben we ook zeker gevoeld deze dag. We werden welkom geheten met de woorden, dat we als een van hun beschouwd moesten worden en dat we gewoon alle werkzaamheden gingen verrichten die zij ook deden. Deze dag heeft ons veel geleerd, positieve en negatieve dingen. Er zijn duidelijke verschillen tussen onze werkzaamheden als die van hen. Belangrijke verschillen die toch naar boven kwamen waren onder andere, door de ervaringen van Feyenoord is er een zeer strak bewind tegen hun supporters (wat ook nodig is gebleken in de afgelopen jaren), uitkaart, servicevergoeding die supporters betalen, minimaal contact tussen supporters en stewards, strakke briefing voor de stewards, veel portoverkeer, cameraman in controlekamer etc.

Wij daarentegen doen dit werk altijd vrijwillig waardoor er geen servicevergoeding wordt berekend aan de supporters. Onze werkzaamheden bestaan voornamelijk om zoveel mogelijk contact met supporters te maken, zodat ze weten dat we er voor hen zijn, waardoor er onderling respect is. Op de busreizen zitten onze stewards ook over de hele bus verdeeld, zodat het contact optimaal is. Hierdoor is de sociale controle tussen supporters onderling ook groot, soms, als er iets gebeurt reageren de supporters soms eerder dan de stewards. We hebben sinds enige tijd ook de actie dat bij uitwedstrijden het woord “KANKER” niet gebruikt mag worden. Mochten er supporters dit woord roepen, dan gaat er altijd een steward op af om vriendelijk te verzoeken om dit woord niet meer te gebruiken. Een steward uitschelden of bedreigen wordt bij ons ook niet getolereerd. De lijnen zijn bij ons ook strak, maar er is altijd ruimte voor discussie. Ons motto is dan ook, wij zijn net zo goed supporter als steward. Dus bij ons mogen de stewards rustig naar het veld kijken maar wel met een oogje op de supporters. Wij vinden ook dat je makkelijker kan ingrijpen als je weet wat er gebeurd is op het veld, je weet waardoor hun reactie komt.

Dus al met al was het een leerzame dag voor ons, waardoor we weer duidelijk weten waarvoor we het doen en dat we blij zijn met onze stewards en supporters die ongeacht het resultaat, er toch voor de club blijven staan. En bij Feyenoord was het ook prima geregeld. Maar dat we duidelijk gezien hebben dat daar strakke lijnen nodig zijn, aangezien hun ervaringen in het verleden. Feyenoord, bedankt om ons toch toe te laten tot jullie organisatie en we hebben een leuke lange dag meegemaakt en ons duidelijk welkom gevoeld.

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: