3 december 2012 In de media

Van Ginkel: “Mooiste maand uit carrière”

De droom van Vitesse kreeg in november een enorme stimulans. De zon schijnt volop in Arnhem na een donkere tijd. Marco van Ginkel (20) maakte de revival van dichtbij mee.

Als tienjarig jongetje meldde Van Ginkel zich in 2002 voor de poorten van Vitesse, toen, na de promotie in 1989, jarenlang een vaste waarde in de top-zes van de Eredivisie . De ambitieuze Arnhemse club wilde snel uitgroeien tot een topclub, maar sloeg hard over de kop. Grote financiële problemen waren het gevolg. Dat had uiteraard invloed op de prestaties. Vitesse zakte ver weg, maar is na een lijdensweg terug aan het front.

De ommekeer
De komst van Merab Jordania in augustus 2010 leverde hoge verwachtingen op. Toch leidde Missie 2013 tot veel hoongelach. Binnen drie jaar moest de titel gewonnen worden. De grootse plannen werden niet serieus genomen, maar het bouwwerk van Jordania blijkt een sterk fundament te hebben. Daarin is de nu volwassen Van Ginkel als gewapend beton. De Amersfoorter overleefde als enige speler de rigoureuze herinrichting.

De overige tien basiskrachten in de huidige succesploeg werden aangetrokken door Jordania. Het ‘nieuwe’ Vitesse miste na de zege op Roda JC (3-0) op één doelpunt na de koppositie. Van Ginkel nam één van de drie treffers voor zijn rekening. De middenvelder merkt dat de club weer tot leven is gekomen. "Het is erg mooi om dit mee te maken. Drie seizoenen terug streden we nog tegen degradatie", zei hij tegen Goal.com.

Mentor Janssen
Vitesse staat nu in punten gelijk met koploper FC Twente. "Vitesse is een club in ontwikkeling. Dat maakt het voor jonge spelers als ik een leerzame omgeving om me verder te ontwikkelen. Zeker met een ervaren speler als Theo Janssen naast mij. Hij is heel belangrijk voor ons. Hij brengt rust in de ploeg en is altijd balvast. Theo is iemand spelers aanstuurt. Dat had het team nodig. We weten elkaar ook goed te vinden."

"Als hij diep gaat, zak ik terug en andersom. De wisselwerking is goed. Ik kan veel van hem leren", aldus Van Ginkel, die qua voorkomen weinig lijkt op publiekslieveling Janssen (31). De Arnhemmer houdt wel van oorlog op het veld. Dat was te zien in de topper tegen PSV. Janssen vond de eveneens mondige Mark van Bommel en Kevin Strootman vervelend en zocht het duo vaak op. Van Ginkel liet vooral de voeten spreken.

Mooiste maand
"Ik heb ook wel wat gif in mij. Dat laat ik alleen op een andere manier zien. Misschien heeft dat ook met de leeftijd te maken. Theo is daar wel erg goed in, ook hoe hij met scheidsrechters omgaat." Onder de hoede van Janssen groeide Van Ginkel dit seizoen uit tot een Oranje-international. In november maakte hij tegen Duitsland zijn debuut. De groeicurve van de jongeling zette zich gestaag door tegen Ajax, Twente en PSV.

"Dit was denk ik de mooiste maand uit mijn carrière: goede resultaten in de topduels en mijn debuut voor Oranje. Alleen jammer dat we tegen Roda niet de koppositie veroverden. We komen één doelpunt te kort. Ondanks de zege baal ik dus een beetje. Het was vooral jammer voor het publiek dat de 4-0 niet viel. Ze zijn de afgelopen tien jaar niet echt verwend. Misschien is de GelreDome daardoor ook nog niet uitverkocht."

Geen extra druk
"Als het stadion vol zit, weet ik zeker dat we nog beter gaan spelen. Wie weet worden we dan kampioen", lacht Van Ginkel. "Nee, ik ga niet zeggen dat we titelkandidaat zijn. Dat brengt alleen maar extra druk met zich mee. We hebben die topduels gewonnen, maar in de breedte hebben andere teams meer kwaliteiten." Volgende week kan Vitesse profiteren van een ontmoeting tussen twee van die teams, Twente en PSV.

De Arnhemmers gaan langs bij VVV-Venlo. "Hopelijk spelen FC Twente en PSV gelijk. Dan kunnen wij er overheen", besluit de middenvelder. Het bereiken van de koppositie moet de eerste bekroning zijn van de evolutie van Vitesse, bij wie Van Ginkel de grootste groeistuipen vertoond. Als laatste strijdkracht van het ‘oude’ Vitesse is het talent tien jaar na zijn entree een toekomstige goudmijn voor de topclub in wording.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: