31 januari 2011 In de media

Van Ginkel na topweek: ‘ Dit is het nieuwe Vitesse’

Marco van Ginkel heeft een topweek achter zich. Eerst haalde hij zijn rijbewijs, daarna scoorde hij twee keer tegen Roda JC. „Mijn mooiste avond bij Vitesse.”

Marco van Ginkel stapte zaterdagavond met een brede glimlach door de catacomben van GelreDome. „ Afgelopen don­derdag heb ik mijn rijbewijs ge­haald, meteen de eerste keer dat ik praktijkexamen deed”, zei de 18-ja­rige voetballer. „ Dat geeft een lek­ker gevoel. En dan vandaag 5-2 winnen en twee keer scoren. Dit is de mooiste avond die ik heb gehad bij Vitesse.”

De geboren Amersfoorter stapte als ‘Man of the Match’ van het veld, een terechte uitverkiezing via de sms- stemmers in het stadion.

De middenvelder lardeerde een uit­stekend optreden met twee tref­fers, die zelfs het neusje van de echte goalgetter verraadden. Na ruim twintig minuten liep hij slim weg bij zijn bewaker, zodat hij vrij­staand de voorzet van Marti River­ola kon afronden (2-1). En in de tweede helft was hij attent voor het doel, na de gave voorbereiding van Michihiro Yasuda (5-1).

„Ik hoorde twee uur voor de wed­strijd tijdens de tactische bespre­king dat ik zou spelen als spits”, lachte Van Ginkel. „Nee, ik was niet verrast dat ik een kans zou krijgen in de spits. Vorige week mocht ik al invallen als spits ( Van Ginkel kwam na een half uur in het veld voor Marcus Pedersen, red.) en deze week stond ik tijdens de trainingen ook vaak op die plek. Ik was wel een beetje ver­baasd dat ik nu meteen in de basis begon. Ik heb het vertrouwen van de trainer gekregen. Het ging wel lekker, denk ik.”

Van Ginkel kreeg deze week ook nog eens een uitnodiging voor een oefenwedstrijd met het Neder­lands elftal voor spelers onder 19 jaar. Hij werd opgeroepen als mid­denvelder, want zo heeft de voet­balwereld hem vorig jaar tijdens zijn debuutseizoen leren kennen.

Maar als het moet, dan schuift hij moeiteloos een linie door, zoals in de twee laatste partijen van Vites­se.

„ De trainer heeft me niet gezegd op welke positie ik me moet rich­ten”, aldus Van Ginkel. „Ik doe mijn uiterste best waar de trainer me neerzet. In de jeugd heb ik wel eens als spits gespeeld. Als ik op die plek belangrijk kan zijn voor het team, dan ben ik daar tevre­den mee.” Als hij maar kan spelen? „Natuur­lijk wil ik als voetballer altijd spe­len. Ik ben nog jong. Ik heb niets te klagen natuurlijk”, stelde Van Ginkel, die inderdaad een groot aandeel had in de belangrijke zege van Vitesse. „De laatste tijd gaven we de wedstrijd weg, als we achter kwamen te staan. Nu hebben we als een team geknokt.”

Zo verklaarde hij ook het verschil tussen de klinkende driepunter te­gen Roda JC en de wanprestatie van een week eerder bijWillem II (1-0). „We hadden het in ons, maar als een paar jongens de kop­pies laten hangen, dan wordt het lastig”, aldus Van Ginkel. „Vandaag deed niemand dat. Dit is het nieu­we Vitesse.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: