26 november 2012 In de media

Van lachertje naar topclub en titelkandidaat

Toen Merab Jordania in augustus 2010 zijn entree maakte bij Vitesse, riep Maasbert Schouten dat de Arnhemmers binnen drie jaar kampioen zouden worden. De toenmalige voorzitter, die het lot van Vitesse in handen legde van de Georgische miljonair, werd lang uitgelachen om die uitspraak.

Maar na de zege van de Gelderse formatie zondag in Eindhoven op PSV (1-2) moesten trainer Fred Rutten en zijn spelers toch echt heel serieuze vragen over een mogelijke titel beantwoorden. Met de winterstop in zicht staat Vitesse slechts twee puntjes achter op koploper PSV. Natuurlijk, het seizoen is nog lang, maar Vitesse heeft zich de afgelopen maanden bewezen als een sterk collectief dat vooral uit niet te verslaan is.

"Zeven uitduels, 21 punten", zei Theo Janssen met een triomfantelijke glimlach. Vitesse zette in Eindhoven de kroon op een ijzersterke maand met louter aansprekende resultaten. Winst in Amsterdam op Ajax, een gelijkspel tegen FC Twente, een riante overwinning in de Gelderse derby tegen NEC en dus weer een driepunter bij PSV.

Arnhemse titelaspiraties
"We mogen heel trots zijn op onszelf", vindt Janssen, de kapitein op het middenveld. "We hebben nu alle grote clubs gehad en alleen van AZ verloren. Dus ja…" De Arnhemmer maakte zijn zin niet af, maar hij liet doorschemeren dat Vitesse wat hem betreft best voor de titel kan gaan.

Trainer Fred Rutten bleef wat voorzichtiger. "Van buitenaf zal men ongetwijfeld gaan zeggen dat wij kampioen kunnen worden en op de ranglijst staan we er ook goed voor. Maar we moeten wel realistisch blijven."

Roep om versterking
Rutten wees fijntjes op de reserves die PSV-coach Dick Advocaat naast zich in de dugout had zitten. "Die bank is veel sterker dan de onze. Als wij tot het einde van de rit willen meedoen, zullen we eventueel toch moeten investeren in de winter. Ik zie nu te veel en te vaak dat het niveau binnen de ploeg ineens wegzakt."

De kersverse international Marco van Ginkel ging het onderwerp voorzichtig uit de weg. "Met deze resultaten doe je wel lekker mee. Het geeft een goed gevoel voor de ploeg dat we zeven punten pakken tegen drie concurrenten. Hopelijk kunnen we deze lijn doorzetten."

Zonder nuances
Patrick van Aanholt wil voorlopig ook niet aan de titel denken. "We kijken van wedstrijd naar wedstrijd en aan het einde zien we wel waar we staan. Maar het zegt natuurlijk veel dat we van toppers kunnen winnen."

De enige die zonder diplomatiek taalgebruik over de titel wilde praten, was Jonathan Reis. De Braziliaan is het Nederlands nog niet genoeg machtig om allerlei nuances aan te brengen en zei dus zonder omhaal: "Vitesse is een topclub en doet mee om de titel."

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: