9 juni 2019 In de media

Vanaf 2020/2021 alle stadions rookvrij; bij Vitesse al rookverbod sinds 2008

Van het seizoen 2020/2021 moeten alle stadions in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie rookvrij zijn. Daarvoor hebben de betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij een platform opgezet. In GelreDome geldt al sinds 2008 een rookverbod.
Clubs die komend seizoen nog geen rookvrij stadion hebben, gaan een ontmoedigingsbeleid voeren. Bij Vitesse, maar ook bij Ajax en Almere City FC, mag al langer niet meer gerookt worden, het Philipsstadion van PSV wordt komend seizoen rookvrij. Er mag dan alleen nog gerookt worden buiten het stadion. Ook e-sigaretten worden verboden binnen de stadions.

'Passief meeroken is ongezond’

‘Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met grotendeels vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken’, zo schrijft het platform Rookvrije Voetbalstadions.

Het rookverbod in voetbalstadions is lastig te handhaven. Daar zijn ook in GelreDome (waar ook bij concerten roken niet is toegestaan) ervaringen mee. In het seizoen 2017/2018 bracht de Voedsel- en Warenautoriteit een controlebezoek aan een wedstrijd van Vitesse. Op diverse plekken in het stadion werden rokers gesignaleerd, wat GelreDome op een waarschuwing kwam te te staan.

Daarna werden de teugels aangehaald. Om boetes te voorkomen zette Vitesse extra stewards in om het rookverbod te handhaven.

Voetbal geeft roken een rode kaart

Afgelopen week is aangekondigd dat vanaf het seizoen 2020/'21 alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisieclubs rookvrij zijn. Alle circa 3.000 amateurverenigingen volgen in 2025, als er binnen én buiten niet meer gerookt mag worden. Op dit moment zijn de kantines van deze clubs al rookvrij.

Een gezonde sportomgeving kon gezien de breed gedragen maatschappelijke trend niet achterlijven. Rookvrije stadions is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij. Met ingang van komend seizoen 2019/'20 wordt er door deze clubs alvast een ontmoedigingsbeleid ingevoerd.

De rookvrije generatie

Momenteel is al bij 10 tot 15 procent van de amateurclubs binnen en buiten niet meer toegestaan om te roken.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging 'De rookvrije generatie', die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen, in de horeca en op de werkvloer geldt al langer een verbod op roken. Ook langs de lijn bij de eigen club mag de jeugd niet meer in aanraking komt met sigarettenrook. Veel amateurverenigingen hebben – vooruitlopend op 2025 – zelf al het initiatief genomen om roken geheel te verbieden op hun complex. Momenteel is al bij 10 tot 15 procent van de clubs binnen en buiten niet meer toegestaan om te roken.

De KNVB zet zich sinds 2017 in voor rookvrije sportcomplexen. Gezien de negatieve impact van roken op de volksgezondheid, ondersteunt de KNVB het streven naar een rookvrije generatie. Sporten en bewegen is juist gezond en dat gaat nog beter in een gezonde sportomgeving. Hopelijk heeft dit ook een gunstige invloed op de algehele bewustwording en leefstijl van de miljoenen voetballers en voetballiefhebbers in Nederland. Bij KNVB evenementen, zoals interlands van Oranje, is het al jaren verboden te roken.

Omroep Gelderland – KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: