17 januari 2019 In de media

VAR bewijst waarde, maar kan nog beter

Nu de Video Assistant Referee (VAR) een halve competitie heeft meegedraaid in de Eredivisie, kunnen voorzichtig de eerste conclusies worden getrokken.
In 153 wedstrijden bewees de VAR 51 keer zijn waarde. Het aantal gemiste incidenten toont echter aan dat er ook nog ruimte voor verbetering is.

“We zijn redelijk tevreden hoe de VAR in de eerste helft van de competitie heeft gefunctioneerd”, zegt projectleider VAR Mike van der Roest. “We zien dat veel dingen goed gaan, maar ook dat een aantal zaken nog beter kan. We realiseren ons dat gemiste incidenten en opvallende fouten de meeste aandacht trekken. Missers als een overtreding op Frenkie de Jong tijdens VVV-Venlo – Ajax of het intrekken van een rode kaart tijdens VVV-Venlo – FC Groningen. We streven ernaar die eruit te halen.”

Van der Roest: “Ondanks dat het nog niet perfect is, zijn wij van mening dat de VAR deze eerste seizoenshelft zijn waarde heeft bewezen. Belangrijke punten die onze aandacht hebben, zijn de communicatie tussen de arbiters onderling en het zoeken naar de beste manier om de mensen beter op de hoogte te houden van de VAR-momenten. Verder kunnen publiek, spelers en trainers erop vertrouwen dat de VAR sowieso alle situaties terugkijkt. Alles bij elkaar draait het om het sportiever en eerlijker te maken van het spel. De cijfers lijken dat te ondersteunen.”

Overzicht VAR-momenten

De VAR greep het meest in bij penaltyincidenten: negentien keer. Van die negentien keer werd twaalfmaal alsnog een strafschop toegekend voor een overtreding. In de overige zeven situaties werd een eerder toegekende penalty op advies van de VAR teruggedraaid. Bij rodekaartsituaties greep de VAR zeventien keer in. Daarvan deelde de scheidsrechter twaalf keer op advies van de VAR alsnog een rode kaart uit. De overige keren werd besloten om een gegeven rode kaart terug te draaien.

De VAR greep twaalf keer in bij een doelpuntsituatie. Zes keer keurde de scheidsrechter op advies van de VAR een doelpunt af vanwege buitenspel, vier keer werd een treffer alsnog goedgekeurd nadat het geen buitenspel bleek te zijn. Daarnaast werd één keer een doelpunt afgekeurd vanwege hands en één keer vanwege een overtreding. Drie keer greep de VAR in bij een persoonsverwisseling. In die gevallen kende de scheidsrechter op advies van de VAR een gele kaart toe aan de juiste speler.

In veertien gevallen was er sprake van een gemist incident. Acht keer ging dat om een rodekaartsituatie, zes keer om strafschopsituatie.
 

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: