27 januari 2020 In de media

VAR momenten tijdens Vitesse vs FC Emmen

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Wekelijks blikken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR Moment. Met deze week: twee situaties bij Vitesse tegen FC Emmen.
In de thuiswedstrijd tegen FC Emmen lijkt Vitesse na een half uur spelen op een 2-0 voorsprong te komen. Maar direct nadat de bal van Tim Matavz tegen de touwen vliegt, gaat de vlag van assistent-scheidsrechter Don Frijn alsnog omhoog: buitenspel. In het ARAG KNVB Replay Center in Zeist wordt de beslissing in Arnhem nagekeken door de VAR van dienst Clay Ruperti. Hij komt tot dezelfde conclusie, waardoor de treffer definitief wordt geannuleerd.

Later in de wedstrijd moet de VAR wel ingrijpen, nadat de gelijkmaker van Michael de Leeuw wordt afgekeurd voor buitenspel. Na bestudering van de beelden komt Ruperti dit keer tot de conclusie dat zijn collega's in Arnhem er naast zitten. De Leeuw staat geen buitenspel op het moment van scoren. Omdat het gaat om een feitelijke vaststelling is het voor Ruperti niet noodzakelijk om scheidsrechter Marc Nagtegaal naar de beelden te laten kijken. Het advies van Ruperti om de treffer alsnog goed te keuren, wordt dan ook overgenomen door zijn collega in Arnhem.
 

KNVB / foto’s SV

Hoofdsponsor: