28 april 2017 In de media

Vd Brom: “Ik gun Vitesse alles, maar zondag even niets”

John van den Brom is de selectie van AZ aan het klaarstomen voor de bekerfinale tegen Vitesse. De coach gunt zijn voormalig werkgever uit Arnhem normaal gesproken alles, maar dat is zondag even niet zo.
"Ik heb enorm toegeleefd naar deze wedstrijd", sprak Van den Brom vrijdagmiddag op de persconferentie voor de eindstrijd in De Kuip.

Plaatje neergezet
"Ik probeerde de spelers de afgelopen weken te betrekken bij het toeleven naar de finale. We hebben een mooie weg afgelegd met elkaar", vertelt Van den Brom. Met AZ knikkerde hij FC Lienden (1-4), FC Emmen (1-0), ASWH (2-0), sc Heerenveen (1-0) en SC Cambuur (0-0, penalty's) uit het bekertoernooi. Na de plaatsing voor de finale ging het in de Eredivisie even niet goed met AZ, waardoor Van den Brom voor vastigheid zorgde.

"Sinds de wedstrijd tegen Roda JC (1-1, red.) hebben we het plaatje neergezet. 'Dit moet het gaan worden', zeiden we. We hebben duidelijk gemaakt naar de jongens toe dat het elftal van het duel met Roda normaal gesproken zou gaan spelen in de finale. Dat heeft goed uitgepakt: we hebben sindsdien alle wedstrijden gewonnen en redelijk tot goed voetbal gespeeld. We zijn er daarom klaar voor om er een mooie wedstrijd van te maken", aldus Van den Brom.

De coach van AZ vindt dat de beker een 'echte happening' is geworden. "Als profclub wil je meedoen om prijzen of kampioenschappen en wij hebben als doel gesteld dat we de beker heel graag wilden winnen. Nu is het moment gekomen om dat te kunnen doen. Qua prijzen is AZ verder dan Vitesse. Bij AZ zijn de mogelijkheden vaak wat groter, waardoor je betere spelers kan halen en meer voor de prijzen kunt spelen", zegt Van den Brom.

"Vitesse staat voor mooi voetbal"
Als speler en als trainer was Van den Brom werkzaam in Arnhem. "Ik weet waar Vitesse voor staat. Ik ken Henk Fraser ook al lang. Je ziet de hand van hem in de ploeg. Hij is een realistische trainer, maar ook een liefhebber van mooi voetbal. Daar staat Vitesse ook voor. Elke speler bij Vitesse kan goed voetballen en dat is altijd de eerste gedachte van de club. Dat weet ik nog van mijn tijd daar als trainer en speler. Het is de basis, van daaruit wordt daar gewerkt. Vitesse is een voetballende ploeg met herkenbaar voetbal, ze hebben geen verrassingen."

Van den Brom vindt dat het geen zin heeft om over de verhoudingen tussen AZ en Vitesse te praten. "We hebben geen geheimen voor elkaar en zijn aan elkaar gewaagd. Ook al heeft AZ meer prijzen gewonnen, dat kan je niet meenemen bij het bepalen van de favoriet. De vorm van de dag zal bepalend zijn, net als het scoreverloop. Aan de energie en mentaliteit van de ploegen zal het echt niet liggen. Ik gun ze alles, alleen zondag niets. Het is bijzonder dat je tegenover je oude club staat, maar ook niet meer dan dat."
 

FCUpdate / Foto’s SV

Hoofdsponsor: