28 april 2017 In de media

Vd Brom: ‘Alle respect maar alleen AZ telt’

Hij is een Monument uit de geschiedenis van Vitesse. Maar in de finale zet John van den Brom het concept neer dat AZ de triomf moet brengen.
In De Kuip zijn er straks absoluut geen dilemma's.

John van den Brom verzit even op de leren bank in zijn trainerskamer op het sportcomplex van AZ. De ogen glinsteren en de lach breekt door op zijn gezicht. In de verte gloort de dijk van Wijdewormer, maar op zijn netvlies verschijnen even beelden van de landstitel met Anderlecht in 2013.

,,Die ontlading in het stadion", zegt hij. ,,Die ontploffing. Die is echt magistraal. Dat is zo massaal en overdonderend. Dat vergeet ik nooit meer."

Van prijzen winnen krijg je nooit genoeg, zegt hij. Of dat nu als voetballer is, of als trainer. Succes werkt verslavend. ,,Dat ik als trainer van AZ nu tegenover Vitesse sta, is in persoonlijk opzicht echt bijzonder", vertelt de Amersfoortse coach. ,,Het is een gevecht met heel veel oude bekenden. Vrienden. Maar er is geen plaats voor sentimenten. Hé, dit is topsport. Dat Vitesse nog nooit de finale heeft gewonnen, is voor mij geen thema."

,,Ik wil winnen. Ik gun Vitesse alles, maar niet tegen AZ. Niet in de bekerfinale. Weet je wel hoe mooi het is om een grote prijs te winnen? Dat is fenomenaal. Waanzinnig. Ik zet alles nu opzij voor de overwinning in De Kuip. En ik kan je vertellen: dat doen ze bij Vitesse ook."

Van den Brom (50) heeft de statistieken mee. In zijn trainersloopbaan is pieken tot standaard verheven. Hij is Europa ingetrokken met ADO Den Haag ('een fenomenale prestatie'), Vitesse (2011) en de afgelopen seizoenen met AZ.

,Dat kun je allemaal zien als een prijs", vertelt hij. ,,Het zijn allemaal puike prestaties. Maar een landstitel of een beker is natuurlijk een echte prijs. Letterlijk en figuurlijk tastbaar. Daar draait het in de sport echt om. Ja, het is zinnenprikkelend nu met AZ in de finale te staan. We hebben met zijn allen de beker als een doel in het seizoen bestempeld. Nu staan we in De Kuip en moeten we de klus afmaken ook."

Van den Brom geniet van alle commotie rond de finale. De Zaanstreek staat in brand, weet hij. ,,Iedereen begint telkens weer over de finale. '30 april', zeggen supporters dan. '30 april.' En bij mij thuis is mijn vrouw gewoon zenuwachtig. Mooi man. Dit is de wedstrijd van het jaar. Dat maakt me helemaal enthousiast."

,,Meteen nadat wij de finale bereikten, hebben we met de technische staf bij AZ alles al afgestemd op de wedstrijd in De Kuip. Dat werd de rode draad. Maar tegenover de spelersgroep, én naar buiten toe, hield ik de boot af. Pas na Roda JC (1-1, LL) gingen alle poorten open. Dat was zo teleurstellend en die vragen over de finale bleven maar komen, dat ik heb gezegd: 'Nu staat alles in het teken van die wedstrijd'. Daarna is bij de groep het kwartje gevallen. De competitiewedstrijden werden tentamens op weg naar het examen in De Kuip."

In Rotterdam volgt uiteindelijk de afrekening. Van den Brom heeft met zijn staf niets aan het toeval overgelaten. AZ is helemaal klaar voor Vitesse. ,,Deze club legt de lat hoog", zegt de coach. ,,We willen elke vijf jaar een prijs winnen. We willen elk jaar beter presteren. Europees voetbal is hier de maatstaf. AZ is als club in ontwikkeling uiteindelijk net iets verder dan Vitesse, denk ik. Maar eenmaal in De Kuip kun je alle bespiegelingen, vergelijkingen en theorieën wegstrepen, hoor. De finale is een wedstrijd op zich."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: