19 juli 2012 In de media

Veel werk voor Vitesse-trainer Rutten

Vitesse heeft in de tweede voorronde van de Europa League met 4-4 gelijkgespeeld tegen Lokomotiv Plovdiv. Een resultaat dat staat in Europa, maar wie de wedstrijd heeft gezien, weet beter.
Vitesse teerde donderdagavond vooral op de individuele klasse van spitsen Jonathan Reis en Wilfried Bony. Beiden scoorden een keer, voor Reis was het zijn eerste officiele goal voor Vitesse. Marco van Ginkel maakte de andere twee doelpunten.

Vier goals in een Europese uitwedstrijd moet voldoende zijn voor een zege, maar knullig verdedigen leverde vier tegengoals op. Piet Velthuizen voorkwam een beschamende nederlaag; hij verrichtte in de slotfase een puike redding.

Rutten had een basisplaats ingeruimd voor Michihiro Yasuda. Hij kreeg de voorkeur boven Frank van der Struijk. De kleine Japanner maakte geen sterke indruk en was schuldig aan de 2-2 van Zdravko Lazarov. Yasuda was hem even helemaal kwijt.

Maar dat Yasuda de oorzaak zou zijn van de nederlaag, gaat te ver. Ook verdedigers Patrick van Aanholt en Guram Kashia kwamen nooit echt goed in de wedstrijd. Het was allemaal erg onrustig en met name Kashia hanteerde te vaak de lange bal. Van Aanholt stond met een mooie steekpass op Jan-Arie van der Heijden wel aan de basis van de openingsgoal van Reis.

Vitesse speelde tien jaar geleden voor het laatst Europees voetbal. In het seizoen 2002/2003 was Liverpool in de derde ronde van de UEFA Cup tweemaal met 1-0 te sterk.

Rutten had Sander van de Streek alsnog in zijn selectie opgenomen. De 19-jarige middenvelder arriveerde woensdagavond in Bulgarije, nadat hij eerder die dag het vliegtuig had gemist. Van de Streek had zich verslapen. De Barnevelder bleef tegen Plovdiv op de bank.

Lokomotiv Plovdiv-Vitesse 4-4 (1-2)

0-1 Reis, 1-1 Todorov, 1-2 Van Ginkel, 2-2 Lazarov, 2-3 Bony, 3-3 Lazarov, 3-4 Van Ginkel, 4-4 Tassio.

Vitesse: Velthuizen, Yasuda, Kashia, Kalas, Van Aanholt (Van der Struijk), Van Ginkel, Hofs (Propper), Van der Heijden, Ibarra (Chanturia), Bony, Reis.

Gelderlander

Hoofdsponsor: