25 oktober 2015 In de media

Veerkrachtig Ajax is Vitesse de baas

Ajax blijft koploper dankzij een veerkrachtig optreden in Arnhem. Vitesse kwam na rust op voorsprong, maar de Amsterdammers rechtten de rug en wonnen zelf nog ruim (1-3).
Vitesse won vier van de laatste vijf wedstrijden (Eredivisie en KNVB Beker, uit en thuis) van Ajax en begon met een flinke dosis vertrouwen aan de wedstrijd tegen de koploper. De vorige twee eredivisieduels, tegen PEC Zwolle en FC Groningen, scoorden de Arnhemmers bovendien in totaal tien keer.

Vitesse begint feller

Ajax, dat zonder de zieke Anwar El Ghazi aftrapte, maakte de borst dus terecht nat, maar was niet genoeg gewaarschuwd om in het eerste kwartier gewoonweg te worden afgebluft door de Vitessenaren. Met impulsen van de gevaarlijke buitenspelers Denys Oliynyk en Milot Rashica maakte de thuisploeg het Ajax lastig.

Na zeven minuten dook Jasper Cillessen op een scherpe voorzet van Oliynyk, die een minuut of vijf later werd vrijgespeeld door Dominic Solanke en de keeper van Ajax tot een spectaculaire redding dwong. Valeri Qazaishvili schoot later een metertje naast.

Vitesse dus de betere van de twee in het begin van de westrijd, maar na een minuut of 25 zakte die ploeg in en begon Ajax het duel onder controle te krijgen. Tot veel mogelijkheden leidde dit niet, al was er vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur eentje voor Riechedley Bazoer die na een mooie combinatie met linksvoor Amin Younes helemaal vrij kwam te staan en zag hoe Eloy Room op precies de goede plek stond.

Vijf minuten voor rust ging de Vitesse-doelman goed naar de korte hoek, waar Younes hem probeerde te verrassen.

Klaassen eruit

Na rust moest Ajax verder zonder aanvoerder Davy Klaassen, die aan een botsing een hoofdblessure had overgehouden. Lasse Schöne viel daardoor in als rechtsvoor en Sinkgraven schoof een linie naar achteren. Ajax werd er niet per se beter van, sterker nog: tien minuten na rust kwam Vitesse aan de leiding. Valeri Qazaishvili, in ruim een maand al vier keer trefzeker, zette Nemanja Gudelj en vooral Fischer moeiteloos opzij en schoot, via de voet van Jöel Veltman, de bal langs Cillessen.

Marvelous Nakamba, die vlak na rust geel had gekregen voor een forse tackle op Fischer, ontsnapte voor de 1-0 aan rood met nog eens twee flinke overtredingen. Na een uur haalde Rob Maas hem om ellend ete voorkomen naar de kant. Zo'n twintig minuten voor het einde kantelde Ajax de wedstrijd plotseling. Eerst was het Fischer die alert reageerde toen Veltman de bal uit een vrije trap van Schöne op de paal tikte (1-1). Enkele minuten later herstelde Bazoer zich van zijn misser in de eerste helft door op rechts een individuele actie, waarbij hij Maikel van der Werff aftroefte, te besluiten met een laag schot langs Room.

Eerste zege sinds 2012

Ajax barstte opeens van het vertrouwen na die twee goals en kreeg immense kansen op de genadeklap: Bazoer schoot op de paal en de ingevallen debutant Sam Hendriks zag Room in de wegliggen toen hij een voorzet van Schöne dacht binnen te tikken. Oliynyk (net naast) en Qazaishvili (diagonaal schot een metertje over) kregen kansen op 2-2, maar vijf minuten voor het einde waren Schöne en Hendriks wél succesvol: samen konden ze op Room af en de jonge spits bediende vanaf rechts de Deense routinier die de bal springend en met binnenkant voet in de hoek schoof: 1-3.

Doordat Ajax veerkracht toonde, blijft het koploper in de Eredivisie en loopt het voorlopig drie punten uit op Feyenoord. De eerste zege in Arnhem sinds 2012 is een zeer belangrijke.