8 mei 2010 In de media

De Gelderlander: Velthuizen veruit de beste

Piet Velthuizen heeft met grote overmacht het cijferklas­sement van De Gelderlander ge­wonnen. De doelman eindigde voor Paul Verhaegh (tweede) en Santi Kolk (derde) in de rangschik­king, die is opgemaakt op basis van de rapporten na elke competi­tiewedstrijd.

Velthuizen scoort een gemiddelde van 6,66 (zie graphic). Een zeer ho­ge score. Vorig seizoen stond Ci­vard Sprockel aan het eind van de competitie bovenaan met een moyenne van 6,43. Verhaegh hand­haafde zich op de tweede plaats. Opvallend is verder de relatief hoogste score voor Onur Kaya (6,69), die te weinig speelde voor een plek in het eindklassement.

In het vorige seizoen kwam Velt­huizen tot 6,31, goed voor een der­de positie. Vitesse won deze jaar­gang acht competitiewedstrijden en Velthuizen had in alle zeges een aandeel. De Arnhemse ploeg trok geen enkele overwinning over de streep, zonder enkele cru­ciale reddingen van de doelman.

Velthuizen ( 23) reageert verheugd op zijn topklassering. „Het is altijd leuk als je goede cijfers krijgt. Je kunt wel zeggen ‘cijfers doen me niets’, maar cijfers liegen nooit zeg ik altijd. Ik heb meer dan 6,5 ge­middeld. Dan doe je het niet slecht. Zeker niet als je weet dat De Gelderlander kritisch is.”

Het is zijn hoogste gemiddelde, als bevestiging van het beste seizoen uit zijn loopbaan. „ Dit is inder­daad mijn beste seizoen. Ik heb heel constant gespeeld. Natuurlijk zijn er altijd wel dingen voor ver­betering vatbaar. Maar ik heb geen pieken en dalen meer. Het is een lijn die rustig omhoog gaat.”

Het is zeker niet misplaatst te stel­len dat Vitesse zonder de interna­tional met aan zekerheid grenzen­de waarschijnlijkheid onder de streep was geëindigd en nacompe­titie had moeten spelen. Zover wil Velthuizen niet gaan.

„ Ik sta er om ballen tegen te hou­den, heb er dit jaar heel wat tegen­gehouden, maar we doen het als team. Ik ben onderdeel van het team, dus is het niet eerlijk te zeg­gen dat het aan mij heeft gelegen dat we er in zijn gebleven. Als team hebben we niet best gepres­teerd, inclusief mijn persoon. Als we allemaal slecht spelen, dan geldt dat ook voor mij, want ik ben onderdeel van het team.”

Maandag meldt de goalie zich in Hoenderloo, waar het Nederlands elftal voor het eerst bij elkaar komt in de aanloop naar het WK. met Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Velthuizen en Sander Bo­schker heeft bondscoach Bert van Marwijk vier keepers uitgenodigd. Drie van hen mogen mee naar Zuid-Afrika. „ In Hoenderloo ga ik erop klappen, mijn uiterste best doen om een plek in de selectie af te dwingen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: