23 oktober 2011 In de media

Verdiend punt voor ijverig Vitesse tegen PSV

Een ijverig Vitesse heeft vandaag, zondag 23 oktober, een meer dan verdiend punt overgehouden aan de ontmoeting met PSV. De ploeg van John van en Brom keek voor rust nog tegen een 0-1 achterstand aan. Na een klein uur voetballen bepaalde WIlfired op aangeven van Pedersen de eindstand op 1-1.

De 22.207 toeschouwers zagen beide teams tot de laatste minuut nog voor de volle winst gaan en kregen daarmee een vermakelijk duel te zien.

Door afwezigheid van vleugenspelers Chanturia (geschorst) en Jenner (geblesseerd) koos trainer John van den Brom voor een 4-4-2 formatie in plaats van 4-3-3. Pedersen kreeg hierdoor een plek in de basiself naast Wilfried. Op het middenveld was er ruimte voor een basisplaats voor Annan.

Vitesse begon voortvarend met al na twee minuten de eerste kans voor Van der Struijk op aangeven van Kashia. De opgekomen verdediger was net iets later bij de bal dan doelman Isaksson. Het ontbreken van de vleugelspelers bij Vitesse bood De Van der Struijk later nog een paar keer de mogelijkheid om op de komen. Daar kwam dan ook het meeste gevaar uit. In de tiende minuut werd Wilfried gelanceerd door Büttner, maar zijn volley belandde naast het doel. Het ijverige spel van Vitesse ging gepaard met slordigheden. De ploeg kon hierdoor de bal steeds niet voor lange tijd in bezit houden. De bezoekers, die in het eerste kwartier alleen met wat afstandschoten zich bij het doel hadden gemeld, werd na 18 minuten in het zadel geholpen. Een te zachte terugspeelbal van Büttner werd bestraft door Matavz: 0-1. Het was illustrerend voor de eerste helft.

Hetzelfde spelbeeld hield ook na de tegentreffer aan. Vitesse bleef ijverig naar voren spelen met inschuivende middenvelders. Maar door het slordige spel en veel balverlies van de Arnhemmers bleven de snelle uitvallen van PSV mogelijk. Op de helft van de Eindhovenaren hield met name Wilfried de verdediging geregeld bezig. Daar onderschepte hij ballen en creëerde daaruit zijn eigen kansen. Één minuut voor rust leek de strijdlust zich dan eindelijk terug te betalen. In twee opeenvolgende momenten was Vitesse dicht bij de gelijkmaker. Twee keer kon Büttner de bal laag voorgeven, maar even zo vaak kon de verdediging van PSV wegwerken.

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. PSV zakte iets in dat bood Vitesse de mogelijkheid zich nog verder voorin te melden. Het veel balbezit vertaalde zich nu ook terug in kansen. De gelijkmaker van Wilfried in de 58e minuut was dan ook volledig terecht. Pedersen zette even daarvoor goed druk op de Eindhovense verdediging, legde de bal breed waarna Wifried vanaf tien meter kon binnentikken. Vitesse ging daarna door, opzoek naar de 2-1. Van der Struijk kon na een vrije trap van Hofs aanleggen vanaf de rand van de zestien. De bal werd daarna nog aangeraakt door een verdediger van PSV waardoor Isaksson alle moeite had om redding te bieden. Even later kon Van Ginkel een hoekschop inkoppen, maar zijn inzet belandde in de handen van de doelman. PSV probeerde het vanuit dode spelmomenten en opkomende mensen als Wijnaldum en Strootman.

Tot aan de laatste minuut bleef het spannend in GelreDome. Wilfried kopte voorlangs waarna Kashia bij de tweede paal de bal net miste. Beide ploegen gingen in de slotfase voor de winst. Vanaf alle tribunes kwam er steun voor de thuisploeg. Vitesse en PSV bleven uiteindelijk op 1-1 steken. Een verdienstelijk punt voor Vitesse, dat daarmee mee blijft draaien in de top 5 van de Eredivisie.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Midweeks treedt Vitesse eerst nog aan in de derde ronde van de KNVB Beker. Op woensdag 26 oktober (aftrap 18.45 uur) is ADO Den Haag in GelreDome de tegenstander.