1 september 2010 In de media

Verloren Vitesse-zaak heeft geen gevolgen politici

De nederlaag van de pro­vincie Gelderland in de rechtszaak tegen Vitesse en de Vrienden van Vitesse heeft geen gevolgen voor andere Nederlandse overheden. Tot die conclusie zijn de provincie Gelderland en het ministerie van Binnenlandse Zaken gekomen.

Ge­deputeerde Theo Peters stelde aan­vankelijk dat wethouders en gede­puteerden nu veel voorzichtiger zouden moeten opereren. Critici zagen dat als een afleidingsma­noeuvre.

De provincie kreeg in juni ongelijk van de Hoge Raad in een zaak over huurverlaging van Gelred­ome. Vier gedeputeerden hadden in juli 2001 beloofd dat zij de huur voor Vitesse zouden verlagen. Die­zelfde dag nog besloten de vermo­gende Vrienden van Vitesse 10 mil­joen euro in de club te steken.

De provincie kwam haar toezeg­ging niet na omdat er geen poli­tiek draagvlak was. Maar volgens de Hoge Raad waren de toezeggin­gen van de vier gedeputeerden toch bindend en hebben Vitesse en de Vrienden nu recht op scha­devergoeding. Het Vitesse-kamp eist 40 tot 45 miljoen euro.

Volgens Peters zou deze uitspraak grote gevolgen voor bestuurders in Nederland kunnen hebben. Tij­dens besprekingen met bedrijven zouden ze supervoorzichtig moe­ten zijn en geen enkele toezegging meer kunnen doen. Elke toenade­ring zou als een bindende toezeg­ging opgevat kunnen worden.

Peters wilde daarom overleg met staatssecretaris Bijleveld van Bin­nenlandse Zaken over de gevolgen van deze uitspraak voor heel poli­tiek Nederland. Maar dat overleg komt er niet. Ambtenaren van de provincie en het ministerie zijn on­derling al tot de conclusie geko­men dat er helemaal geen gevol­gen zijn voor andere bestuurders. De gedetailleerde toezeggingen van de gedeputeerden in de Vites­se- kwestie zijn uitzonderlijk.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: