26 juni 2010 In de media

Vermogende Vrienden winnen na negen jaar strijd

Voetbalclub Vitesse en particulie­re geldschieters hebben een lang slepend conflict met Gel­derland gewonnen. De provincie wacht een forse claim. „Terecht, want de door de provincie ver­oorzaakte schade is aanzienlijk”, zegt financier Jan Snellenburg.

„Dit is geweldig nieuws. Werkelijk fantastisch.” Jan Snellen­burg, voormalig Vitessebestuurslid en lid van de Vrienden van Vitesse (een groep van achttien geldschie­ters) staat te jubelen op de golf­baan wanneer hij hoort dat de schuldeisers een langslepend con­flict met de provincie Gelderland hebben gewonnen.

De marshall op het golfterrein maant Snellenburg om verder te spelen, maar daar staat zijn hoofd even helemaal niet naar.
„Man, dit gaat om miljoenen, waar ik al zo lang op heb zitten wachten.”
‘Dolblij’, is hij met de uitspraak van de Hoge Raad. De schuld­eisers voerden jarenlang een juri­disch gevecht tegen de provincie, die een huurverlaging toezegde en daarop terugkwam.

De huurverlaging maakte deel uit van een veel groter reddingsplan van vermogende partijen, waaron­der de Vrienden van Vitesse. Het plan omvatte onder meer een fi­nanciële injectie voor de club – in totaal ging het om 21 miljoen gul­den – en een afkoopsom voor ener­gieconcern Nuon, destijds hoofd­sponsor en mede- eigenaar van Vi­tesse. De Arnhemse voetbalclub verkeerde op dat moment in grote problemen en dreigde voor het sei­zoen 2001/2002 geen licentie van de KNVB meer te krijgen. Nadat het provinciale plan faalde, redde de gemeente Arnhem de club als­nog.

De schuldeisers staan door de uit­spraak van de Hoge Raad sterk, in hun miljoenenclaim tegen de pro­vincie Gelderland. „De opgelopen schade is aanzienlijk”, zegt Snellen­burg.

Vitesse en de Vrienden van Vites­se maken nu de schadestaat op en komen over een verdeelsleutel te praten. Ze rekenen onder meer op terugbetaling van de particuliere investering ( bijna tien miljoen eu­ro plus 6 tot 7 procent rente over negen jaar) en de gederfde huur­verlaging ( bijna drie miljoen euro plus rente) en ‘vervolgschade’. Om­dat de huurverlaging niet door­ging, raakte Vitesse alsnog in ern­stige geldnood. Sponsors haakten af. De gemeente Arnhem kwam met een lening van 6,5 miljoen eu­ro tegen 9,7 procent rente voor de voetbalseizoenen 2002/2003 en 2003/2004 om de boel te redden.

Onduidelijk is nog welke gevolgen de uitspraak van de Hoge Raad heeft voor het college van Gedepu­teerde Staten. Dat beraadt zich dinsdag. De gedeputeerden Theo Peters en Hans Esmeijer waren zo­wel toen als nu in functie. Staten­lid Toine van Bergen vindt dat zij moeten opstappen. Hij heeft voor volgende week een apart debat over de juridische nederlaag van de provincie aangevraagd.


Zeggen dat je de zaak even regelt, is riskant

De uitspraak van de Ho­ge Raad in de zaak Vitesse- provin­cie heeft bestuurlijk Nederland nog eens met de neus op de feiten gedrukt. Volgens de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries moeten wethouders en ge­deputeerden heel voorzichtig zijn met toezeggingen. Een onderne­mer een klap op de schouder ge­ven en toefluisteren dat de zaak in orde komt, is er niet bij. „ Ze moe­ten altijd een voorbehoud ma­ken.”

De provincie Gelderland heeft lan­ge tijd gedacht dat haar in deze zaak niets kon gebeuren. Een voor­stel voor een dealtje, afkomstig van de fractievoorzitters van CDA, PvdA en VVD, werd van de hand gewezen in de verwachting dat de provincie de rechtszaak hoe dan ook zou winnen.

De redenering was, dat de gedepu­teerden in 2001 alleen aan Vitesse slechts hadden toegezegd dat ze hun best zouden doen de huur voor GelreDome te verlagen. De echte macht ligt bij een provincie immers bij het parlement, Provin­ciale Staten. Een toezegging van een clubje gedeputeerden kan in die redenering nooit bindend zijn. Zo is het niet, stelt de Hoge Raad.

Deze stelt vast dat bij bijzondere omstandigheden toezeggingen van gedeputeerden wel degelijk een overheid kunnen binden.
En bijzondere omstandigheden waren er in de kwestie-Vitesse.

Vooral het feit dat de Vrienden van Vitesse zelf ook flink in de bus bliezen – ze staken uit de eigen portemonnee 21 miljoen gulden in Vitesse – is een belangrijk gegeven. Zonder beloftes van de provincie hadden de gefortuneerde zakenlie­den dat nooit gedaan.

De Hoge Raad hecht hieraan groot belang. Hij schrijft: ‘De gedeputeer­de Jacobs gaf gedetailleerde instruc­ties aan de andere partijen inzake de door hen te leveren bijdragen aan de financiële sanering van Vit­esse. Dit kon de indruk wekken dat de provincie van haar kant daadwerkelijk de toegezegde finan­ciële steun zou verlenen.’ Volgens prof. De Vries was van meet af aan duidelijk dat de gede­puteerden te ver waren gegaan. De Gelderse gedeputeerde Theo Pe­ters denkt daar anders over. Hij vreest dat wethouders en gedepu­teerden in een onduidelijk speel­veld zijn beland en wil nu met de minister van Binnenlandse Zaken overleg over de vraag waar de grens tussen informeel overleg en bindende toezeggingen ligt.

De Gelderlander Foto:De Gelderlander

Hoofdsponsor: