18 januari 2011 In de media

Vertraging dreigt bij ‘project 2013’

‘Project 2013’ van Vitesse’s baas Merab Zjordania dreigt vertraging op te lopen. Met de huidige selectie is het eer­ste doel; Europees voetbal, geen haalbare kaart.

Project 2013, het kampioen­schap van Nederland naar Arnhem, dreigt op zijn minst vertraging op te lo­pen. Vitesse heeft een paar stabie­le krachten nodig om dit seizoen een stunt uit te halen en zich te kwalificeren voor Europees voet­bal. Niets minder is de doelstelling van de Georgische clubbaas Merab Zjordania, die inmiddels een fraai pand in Arnhem- Noord bewoont.

Vitesse speelde voor de winterstop met de jongste ploeg in de historie en dat was te merken. Het elftal speelde bijna elke wedstrijd wel even aardig of in elk geval met goe­de intenties: soms twintig, soms dertig minuten, soms wel een uur. Bij de eerste de beste tegenslag viel het ‘ongewapende’ gezelschap als een kaartenhuis in elkaar. Dat is trainer Albert Ferrer niet aan te re­kenen. Hij is voortvarend aan de slag gegaan en van zijn trainingen druipt de visie van de meester. Maar van een bende tieners en be­gin- twintigers kan niemand een stabiele ploeg maken.

De Nederlandse eredivisie mag Eu­ropees gezien een Mickey Mou­se- competitie zijn, het is geen on­gevaarlijke speeltuin voor jong ta­lent. Daarvoor zijn routine en erva­ring veel te belangrijke wapens en die zijn bij een groot deel van de Nederlandse ploegen wel aanwe­zig. Vitesse heeft met Lopèz wat er­varing in huis gehaald, maar een jeugdspeler van Barcelona, een back uit een ander werelddeel, een bij Swansea mislukte middenvel­der en eventueel een niet doorge­broken aanvaller (Babangida II) zullen het moeizame groepsproces in Arnhem niet de stimulans ge­ven nog een stunt uit te halen.

Zjordania getuigt met zijn ge­plande trainingsaccommodatie, zijn beoogde investeringen in het stadion ( binnen en buiten), zijn bruggehoofden in de hele wereld (voetbalscholen in Georgië en Rus­land, Chelsea, Atlétic Paranaense) van een toekomstvisie, maar van dit seizoen hoeven de Arnhemse fans niks te verwachten als er geen ervaren krachten bijkomen.

Analyse door Egbert van der Weerd

De Gelderlander

Hoofdsponsor: