12 april 2019 In de media

Vervanger Yarovinsky is bij Vitesse het ideale verlengstuk van de geschorste Sloetski

Assistent Oleg Yarovinsky vervangt de geschorste Leonid Sloetski tegen FC Utrecht als coach van Vitesse. Portret van de onbekende Moskoviet in Arnhemse dienst.
Het is een vast ritueel op Papendal, op de velden van Vitesse. Na elke training komen Oleg Yarovinsky en de tweelingbroers Alexei en Vasili Berezoetski in de middencirkel samen met hoofdcoach Leonid Sloetski. In geen velden of wegen is assistent Edward Sturing te bekennen voor de nababbel. Wel voegt Nicky Hofs, ook assistent, zich geregeld bij het Russische kwartet.Twee kampenVitesse bestaat dit seizoen uit twee kampen. De Russen en de Hollanders. Dat is een kwestie van taal. En dat is een kwestie van werkwijze, langzaamaan verankerd in de staf. Sloetski heeft vertrouwelingen om zich heen verzameld. Zoals elke trainer. Ook Nederlanders in het buitenland nemen hun assistenten mee. Dus nu de hoofdcoach is geschorst voor zijn uitspraken over arbiter Serdar Gözübüyük schuift voor de confrontatie met FC Utrecht een huisvriend bij de eredivisieclub naar voren. Dat is Oleg Yarovinsky.

Yarovinsky (37) is een vriendelijke, intelligente Moskoviet. Behalve sportgek is hij ook politiek geëngageerd. Hij toont interesse in het migrantenvraagstuk, de brexit en het milieu.VerrastHij is verrast door Nederland. Yarovinsky signaleert een ongekende vrijheid van denken en handelen. Daar speelt zijn referentiekader een rol. Rusland is nog geen dertig jaar een democratie.

De Moskoviet ziet in Nederland ook de luxe van het leven, waarbij alle faciliteiten binnen handbereik zijn. Het kleine land is dichtbevolkt, maar overal zijn bossen en meren. Hij heeft de Rijkerswoerdse Plassen om de hoek en de Veluwe onder de voeten. En filedruk? Dat is niets ten opzichte van Moskou, waar sprake lijkt van een permanente verkeersopstopping.‘Coach voor één dag’Yarovinsky geniet in ‘Holland’ en bij Vitesse. Hij neemt tegen Utrecht de honneurs voor Sloetski waar, omdat de Berezoetski-broers niet bevoegd zijn. Zij lopen officieel stage bij de eredivisieclub. Maar ‘de coach voor één dag’ is in alles ook de bondgenoot van Sloetski. Yarovinsky kent Sloetski al jaren. Hij werkt ook al jaren innig met hem samen. En hij is eerste vertrouweling in het masterplan van de Russische trainer: de verovering van West-Europa.

Hoe betrokken ook, hoe enthousiast, dat Yarovinsky de coaching overneemt, is wel verrassend. In tegenstelling tot Sturing heeft de Moskoviet geen trainerservaring. Hij is scout geweest bij FK Moskou. Hij heeft als sportdirecteur gewerkt bij CSKA Moskou en KS Samara. Dat is in Rusland een plek in het technisch kader. En hij heeft als ‘strategisch adviseur’ gediend tijdens Sloetski’s mislukte avontuur bij Hull City. Een vooral toch ceremoniële functie.IJshockeyVan zijn voetbalkwaliteiten moet Yarovinsky het verder ook niet hebben. De Rus bezit hooguit de techniek van de onderbond, getuige de partijen die de coachingstaf er op de trainingskampen op na houdt. Hij heeft een verleden in het ijshockey, wellicht is dat de verklaring.

Yarovinsky draagt tegen Utrecht als eendagsvlieg dus louter de kennis uit van Sloetski. Hij gaat voor de trainer de barricaden op. Want een vertrouweling is hij. Wordt Sloetski aangevallen, dan gaat de Moskoviet in de verdediging. Hij is zo ook het ideale verlengstuk voor zijn coach.
Schorsing Sloetski wassen neusDe schorsing van Leonid Sloetski is vooral symboolpolitiek van de KNVB. De Rus voert zondag tegen FC Utrecht ontegenzeggelijk de regie bij de Arnhemse eredivisionist. Dat kan vanaf de tribune ook. Op de bank is vervanger Oleg Yarovinsky niet meer dan spreekbuis van de hoofdtrainer.

Sloetski is zondag gebonden aan de regels, die elke geschorste hoofdcoach opgelegd krijgt. Hij mag in Stadion Galgenwaard niet in de kleedkamer komen. Hij mag de mixed zone niet in. Hij mag Vitesse op generlei wijze coachen. En hij geeft ook geen persconferentie. Yarovinsky treedt als woordvoerder en vervanger op.

Maar vóór het duel in Utrecht heeft Sloetski uiteraard al de tactiek uitgestippeld. Hij heeft ook de opstelling gemaakt. En hij bepaalt in Galgenwaard de wissels. In de moderne wereld zijn er tal van communicatiemiddelen. Alles is vooraf ook tot in detail besproken. Dan mag Sloetski niet communiceren, dat gebeurt natuurlijk wel.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: